Laboratorij za sistemsku biomedicinu i genomiku Kako uzgojiti tumorske stanice?, Voditeljica i mentorica: Sandra Kraljević Pavelić.

Datum: 

utorak, 25 travnja, 2017 -
13:00 - 20:00

Vrsta događaja: 

Laboratoriji otvoreni za razgled

Publika: 

5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ
OP

Sažetak: 

Učenici će biti upoznati s radom Laboratorija za sistemsku biomedicinu i genomiku, s naglaskom na rad sa stanicama u uvjetima in vitro (uzgoj staničnih linija, brojanje stanica, tretiranje stanica različitim spojevima). Učenici će pod mikroskopom moći vidjeti različite vrste tumorskih staničnih linija te mišje fibroblaste.

Biografija: 

Sandra Kraljević Pavelić diplomirala je 1997. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom je fakultetu magistrirala 2003. i doktorirala 2006. godine. Zaposlena je kao izvanredna profesorica na Odjelu za biotehnologiju i predstojnica Centra za visokopropusne tehnologije na Sveučilištu u Rijeci. Njezina je znanstvena ekspertiza u području istraživanja i razvoja lijekova te istraživanja molekularnih mehanizama bolesti uz pomoć visokopropusnih metoda proteomike i genomike. Do sada je objavila više od 70 znanstvenih i stručnih radova (citiranih preko 940 puta; izvor: Google Scholar, veljača, 2016.), napisala je sedam poglavlja u knjigama i ima dva EU patenta. Rad (…) S. Kraljevic, P. J. Stambrook, K. Pavelic (2004) Accelerating drug discovery. EMBO rep 5: 837-842 (…) je citiran u službenom dokumentu Europske zaklade za znanost – „EMRC White Paper: Present Status and Future Strategy for Medical Research in Europe, 2008. Vodila je tri nacionalna i bilateralna projekta, jedan industrijski projekt i koordinatorica je jednog FP7-EU projekta. Članica je panela biomedicinskih znanosti Slovenske agencije za znanost ARS.

Prostorija: 

O-270

Organizator: 

OB