Laboratorij za bihevioralnu genetiku Kako mušice razvijaju ovisnost, spavaju, stare…, Voditeljica i mentorica: Rozi Andretić Waldowski

Datum: 

utorak, 25 travnja, 2017 -
13:00 - 20:00

Vrsta događaja: 

Laboratoriji otvoreni za razgled

Sažetak: 

Drosophila melanogaster, vinska mušica, koristi se kao modelni organizam jer spoznaje stečene eksperimentalnim radom na mušicama značajno pridonose razumijevanju osnovnih bioloških mehanizama funkcioniranja u ljudi. To je moguće zato što postoji velika sličnost između genoma mušica i ostalih sisavaca te zato što postoje sofisticirane metode genetskih analiza i manipulacija razvijene na mušicama tijekom više od 100 godina rada. U Laboratoriju za genetiku ponašanja koristimo Drosophilom za izučavanje genetskih osnova ovisnosti o psihostimulansima, spavanju te izučavanje oksidativnih procesa povezanih sa starenjem. Grupa gena koji reguliraju sve te procese su cirkadijalni geni, koji su poznati po svojoj ulozi u regulaciji 24-satnih promjena u fiziologiji i ponašanju. U laboratoriju će biti prezentirani načini mjerenja ponašanja u Drosophile, kao što su: kvantifikacija lokomotorne aktivnosti i spavanja, administracija volatiliziranih kemijskih supstanci, kvantifikacija preferencijalne konzumacije kemijskih supstanci, kvatifikacija penjanja i sl. Korištenjem će svjetlosnog mikroskopa biti moguće promatrati vinske mušice i uočiti njihove vanjske spolne razlike.

Biografija: 

Rozi Andretić Waldowski. Odrasla sam u Ičićima, osnovnu školu završila u Opatiji, srednju u Rijeci, diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a biologiju doktorirala na Odsjeku za biologiju Sveučilišta u Virginiji, Charlottesville, SAD. Moja je odluka za odabir studija bila uvjetovana zanimanjem za razumijevanje ponašanja: zanimalo me je na koji način naša okolina i naš mozak utječu na obrasce ponašanja. Tako sam s izučavanjem ritmičkih promjena u ponašanju, tzv. cirkadijurnih ritmova, započela kao student u Rijeci, a nastavila kao tehničar u istraživačkom laboratoriju na Sveučilištu Stanford, SAD. Tijekom doktorskog studija rad na cirkadijurnim genima odveo me je u izučavanje ovisnosti jer sam pokazala da geni koji reguliraju cirkadijurni ciklus utječu na neka ponašanja povezana s razvojem ovisnosti o kokainu. Sada, kao voditeljica Laboratorija za genetiku ponašanja na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, izučavam bazične genetske mehanizme koji su u podlozi razvoja ovisnosti o psihostimulansima. Moj je omiljeni ispitanik, koji omogućava niz genetskih manipulacija, modelni organizam Drosophila melanogaster, vinska mušica.

Prostorija: 

O-234

Organizator: 

OB