Priroda u službi čovjeka, Voditeljica i mentorica: Ana Filošević.

Datum: 

utorak, 25 travnja, 2017 -
10:00 - 15:00

Vrsta događaja: 

Pokazni pokusi i demonstracije

Podnaslov: 

Za organizirane grupe i škole (prijave i rezervacija termina: Jelena Kosanović – jkosanovic@uniri.hr ili tel: 051/584-589)

Sažetak: 

Nakon adsorpcije u probavnom sustavu hrana postaje dio nas. Hranu, u prvom redu, čine biološke makromolekule ugljikohidrati, lipidi i proteini te vitamini, minerali i voda. Namirnice poput krumpira, kruha, riže i zobenih pahuljica dio su baze prehrambene piramide jer sadrže ugljikohidrate, a voće i povrće, kao što su naranča, banana, limun, rajčica i paprika, izvor su vlakana, ali i vitamina i minerala. Mlijeko, jaja, meso i riba sadrže proteine neophodne za rast i razvoj, a orašasti plodovi, maslinovo i suncokretovo ulje izvor su lipida. Pokazni će se pokusi temeljiti na kromatografskim metodama razdvajanja biljnih pigmenta, korištenju biljnih pigmenata kao indikatora u kemijskim reakcijama te oprimjerenju jednostavnih procesa koji se odvijaju u tijelu kao što su osmoza i difuzija.

Biografija: 

Ana Filošević studentica je doktorskog studija medicinske kemije te znanstvena suradnica na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci u Laboratoriju za bihevioralnu genetiku. Bavi se proučavanjem različitih mjerljivih bihevioralnih fenotipa kao što su spavanje i aktivnost, te njihove genetske pozadine na model-organizmu vinske mušice. Fokus istraživanja joj je definiranje novih gena povezanih s razvojem ovisnosti o psihostimulansima. Drugo joj je područje znanstvenoga interesa utjecaj antioksidansa na biokemijske i fenotipne indikatore starenja

Prostorija: 

O-265

Organizator: 

OB