Forenzika, Voditeljica i mentorica: Ana Filošević.

Datum: 

utorak, 25 travnja, 2017 -
10:00 - 15:00

Vrsta događaja: 

Pokazni pokusi i demonstracije

Podnaslov: 

Za organizirane grupe i škole (prijave i rezervacija termina: Jelena Kosanović – jkosanovic@uniri.hr ili tel: 051/584-589)

Sažetak: 

Forenzika podrazumijeva skup znanosti koje su od važnosti za postupke pred sudovima jer im pomažu da se utvrde činjenice relevantne za odlučivanje. Forenzika se stoga razvija kao interdisciplinarno područje zajedničko svim znanstvenim područjima i granama sukladno napretku znanosti i potrebama pravosuđa. Tijekom posjeta pokaznim pokusima Forenzike posjetiteljima će se, ako to žele, na licu mjesta odrediti krvna grupa te Rh-faktor, moći će im se odrediti jesu li cink deficijentni, a, uz ostalo, demonstrirat će se upotreba UV lampe te određivanje šećera u krvi.

Biografija: 

Ana Filošević studentica je doktorskog studija medicinske kemije te znanstvena suradnica na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci u Laboratoriju za bihevioralnu genetiku. Bavi se proučavanjem različitih mjerljivih bihevioralnih fenotipa kao što su spavanje i aktivnost, te njihove genetske pozadine na model-organizmu vinske mušice. Fokus istraživanja joj je definiranje novih gena povezanih s razvojem ovisnosti o psihostimulansima. Drugo joj je područje znanstvenoga interesa utjecaj antioksidansa na biokemijske i fenotipne indikatore starenja.

Prostorija: 

O-265

Organizator: 

OB