Šarenilo kemije, Voditeljica i mentorica: Ana Filošević

Datum: 

utorak, 25 travnja, 2017 -
10:00 - 15:00

Vrsta događaja: 

Pokazni pokusi i demonstracije

Podnaslov: 

Za organizirane grupe i škole (prijave i rezervacija termina: Jelena Kosanović – jkosanovic@uniri.hr ili tel: 051/584-589)

Sažetak: 

Osnove su kemije zabavne, šarene i lako shvatljive svim uzrastima i zbog toga je fokus Šarenila kemije na pokusima koji se brzo izvode i rezultiraju vidljivom promjenom kao što je gorenje, smrzavanje, promjena boje, topljenje i kristalizacija. Šarenilo kemije dat će uvid u kemijske reakcije koje su se nekada koristile za izradu zrcala i fotografija. Kroz interaktivni će način prikazati i objasniti razliku između kiselog i lužnatog te hidrofilnog i hidrofobnog. Omogućit će da u čaši napravite vlastiti vatromet različitih boja uz puno iskri te mnoštvo drugih burnih kemijskih reakcija (kao što je zlatna kiša).

Biografija: 

Ana Filošević studentica je doktorskog studija medicinske kemije te znanstvena suradnica na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci u Laboratoriju za bihevioralnu genetiku. Bavi se proučavanjem različitih mjerljivih bihevioralnih fenotipa kao što su spavanje i aktivnost, te njihove genetske pozadine na model-organizmu vinske mušice. Fokus istraživanja joj je definiranje novih gena povezanih s razvojem ovisnosti o psihostimulansima. Drugo joj je područje znanstvenoga interesa utjecaj antioksidansa na biokemijske i fenotipne indikatore starenja.

Prostorija: 

O-264

Organizator: 

OB