Vino kroz vrijeme, Ivana Ivić

Datum: 

četvrtak, 27 travnja, 2017 -
11:30 - 12:00

Vrsta događaja: 

Predavanje

Publika: 

2.,3., i 4. raz. SŠ
OP
ST

Sažetak: 

Povijest vina i vinove loze seže daleko u prošlost, a arheološki dokazi ukazuju na to da se prva proizvodnja vina dogodila u Iranu i Armeniji oko 6000 godina prije Krista. Dokazi ukazuju da su stari Grci koristili prešu za grožđe i amfore za čuvanje vina. Unaprjeđivanje vinogradarstva i vinarstva se nastavilo u Rimskom Carstvu gdje su se proizvodila suha, desertna i aromatizirana vina. Propadanjem Rimskog Carstva, u srednjem vijeku jedini centri za proizvodnju i distribuciju vina su Crkva i samostani. Razvoj vinarstva u Hrvatskoj prati događanja u Europi i svijetu, a širenjem kršćanstva doživljava svoj procvat. Zbog otkrića Amerike, Australije i Novog Zelanda, te industrijske revolucije, potražnja za vinom raste, a otkrivaju se i nove tehnologije proizvodnje. Međutim, postoji jedan drugi način na koji se može povezati vino i vrijeme. Vrijeme odležavanja, odnosno „starenje“ vina jedan je od glavnih čimbenika tijekom proizvodnje vina. U prošlosti su ljudi većinom konzumirali mlada vina, budući da su bila podložna kvarenju. Otkrićem primjene sumpora i novih tehnologija u proizvodnji vina, odležavanje igra ključnu ulogu u dobivanju vrhunskih vina u njihovoj punoj zrelosti.

Biografija: 

Ivana Ivić (mag. ing., Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, iivic@ptfos.hr)

Ivana Ivić, mag. ing. je asistentica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Rođena je 1990.u Doboju (BiH). Nakon završenog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek 2014., radila je najprije u Zavodu za javno zdravstvo nakon čega počinje raditi kao asistent na fakultetu, gdje je upisala i doktorski studij.