Simulacija zračnog tunela za ispitivanje solarnih automobila, voditelji: Stevče Arsoski, Denis Posilović, Tehnička škola Sisak

Datum: 

subota, 29 travnja, 2017 -
10:00 - 13:00

Lokacija: 

Vrsta događaja: 

Prezentacija

Publika: 

predškolski i niži raz. OŠ
5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ
djeca s posebnim potrebama

Sažetak: 

Simulacija zračnog tunela je osmišljena u Tehničkoj školi Sisak za potrebe ispitivanja modela solarnog automobila 3. generacije u okviru nastavnog procesa i u prostoru praktikuma. Model solarnog automobila je izrađen na 3D glodalici u točnom omjeru 1:6 ,a na površini su postavljene plastične trakice. Trakice pokazuju strujanje zraka po površini modela. Osnovna ideja ovog pokusa je da učenici utvrde utjecaj strujanja zraka na stabilnost solarnog modela i simulacijom prepreka na površini zaključe mogući utjecaj na solarni automobil u stvarnoj vožnji. Za simulaciju brzine kretanja solarnog modela koristili smo snažni ventilator i kojem možemo mjernim instrumentom izmjeriti brzinu.

Biografija: 

Stevče Arsoski, rođen 1959. godine u Makedoniji. Osnovnu i srednju školu završio u Sisku. Studirao na ETF-u u Zagrebu od 1978. godine i stekao zvanje inženjer elektrotehnike, a na PMF-u u Zagrebu završava dio studija vezan za didaktičko – pedagoško obrazovanje. Radi na mjestu nastavnika elektro- grupe predmeta u Tehničkoj školi Sisak. Primjenom solarne energije se bavi 26 godina. Napisao je 5 priručnika iz područja solarne tehnologije i sudjelovao u pisanju dviju stručnih knjiga, projektirao je 4 didaktička kompleta iz solarne tehnologije. Objavio preko 30 stručnih članaka u časopisima: Majstor, Solarna tehnologija, Svijet elektronike. Održao preko 50 stručnih predavanja na temu solarna energija, LED rasvjeta, solarni automobili. Autor je projekta SOELA-solarni električni automobil koji je financiran sredstvima Europske unije, te 3 kurikuluma iz područja solarne tehnologije. Autor EU projekta „ 3D tvornica budućnosti“.