Vrijeme je za ljuto, Stella Mirić

Datum: 

srijeda, 26 travnja, 2017 -
17:30 - 18:00

Vrsta događaja: 

Prezentacija

Publika: 

7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ

Sažetak: 

Jeste li se ikad pitali zašto su čili papričice tako ljute? To je zato što se u njima nalazi kapsaicin. Kapsaicin biljkama daje ljutinu, ali i brojne blagodati za zdravlje. Nalazi se u svježim, sušenim ili mljevenim ljutim papričicama. Za mjerenje ljutine papričica koristi se tzv. Scovilleova skala. Primjera radi, čisti kapsaicin ima čak 16 milijuna Scoville jedinica. Toliko je snažan da biste njegova "vatrena" svojstva osjetili i kada bi bio razrijeđen gotovo milijun puta. Nemojte se iznenaditi ako nakon njihove konzumacije osjetite promjenu raspoloženja na bolje. Razlog za to jest taj što kapsaicin stvara toplinu u tijelu, a samim time potiče i oslobađanje endorfina koji pridonose osjećaju ugode i relaksacije. Ljuti okus kapsaicina potiče stvaranje topline u organizmu, što je poznato kao proces termogeneze. Taj proces zahtijeva dodatnu potrošnju kalorija, zahvaljujući čemu se tope masne naslage. Nekoliko je studija pokazalo da kapsaicin smanjuje apetit, odnosno pridonosi ravnoteži između osjećaja gladi i sitosti, pa je stoga dobar za one koji žele smršavjeti.

Biografija: 

Stella Mirić preddiplomski studij nutricionizam na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu upisuje 2013. godine.  Tijekom akademske godine 2014./15. postala je članica tek osnovane udruge studenata Probion. Aktivno je sudjelovala na 3. Međunarodnom kongresu nutricionista i 1. Međunarodnom kongresu Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara kao i na stručnim skupovima „Petica - igrom do zdravlja“ i „Ortoreksija“. Sudionica je u javnozdravstvenom projektu „Petica - igrom do zdravlja“ tijekom akademske godine  2015./16. u  organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora. Prošle akademske godine se priključuje znanstveno-istraživačkom radu pod vodstvom docentice Ivane Rumbak. Znanstveni rad temelji se na izradi dijetetičkog alata za procjenu prehrambenih navika i kvalitete prehrane u dojenčadi i male djece.