Upoznajmo Našice kroz stare razglednice, Jasminka Falamić, Sanja Portnar, Ivona Maslak, Branko Kranjčev

Datum: 

ponedjeljak, 24 travnja, 2017 -
10:00 - 18:00
utorak, 25 travnja, 2017 -
10:00 - 18:00
srijeda, 26 travnja, 2017 -
10:00 - 18:00
četvrtak, 27 travnja, 2017 -
10:00 - 18:00
petak, 28 travnja, 2017 -
10:00 - 18:00

Vrsta događaja: 

Poster

Publika: 

5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ
OP
ST

Sažetak: 

Izložba Upoznajmo Našice kroz stare razglednice daje posjetiteljima  jedinstven povijesno -umjetničko prikaz baštine Našica, čime je postala i njezin sastavni dio. Cilj ove izložbe je pobuditi interes učenika, učitelja i posjetitelja škole za kulturno-povijesnu baštinu grada Našica.

Posebna edukativna vrijednost izložbe je što učiteljima i učenicima postaje  izvorno nastavno sredstvo za poučavanje povijesti Našica u samom prostoru škole, a prikupljanje razglednice poticaj kao  hobby-aktivnost i komunikaciju  u slobodno vrijeme.

Postavljenjem izložbe, oko 50 uvećanih reprodukcija starih razglednica u holu škole želimo približiti javnosti povijest Našica. S obzirom da razglednice potječu iz perioda 1900.-1940. godine, svaka od njih  nam omogućuje da kroz crteže i fotografije upoznamo povijest Našica, njezina kulturna, gospodarska, prometna i društvena obilježja iz toga vremena. Tematski je podijeljena: razglednice iz 19. stoljeća, Pejačevićev trg, dvorci i perivoj grofova Pejačević, ulice i okolica.

Izložba je nastala zahvaljujući suradnji s vlasnicima privatnih zbirki starih razglednica koji su omogućili izradu njihovih reprodukcija za izložbu škole. Vlasnici privatnih zbirki starih razglednica su: Jasmin Drašinac, Branko Kranjčev, Josip Suk, Dario Puhanić, Zavičajni muzej Našice i Dragutin Majer čije su reprodukcije već bile izložene u holu škole. Poseban doprinos u odabiru razglednica i postavljanju izložbe imao je gospodin Branko Kranjčev dajući nam detaljan opis svake razglednice s povijesnog stanovišta, dok su učiteljice Sanja Portnar i Ivona Maslak estetski oblikovale izložbu.

Razgledavanje starih razglednica Našica je poput nostalgične šetnje, koja govori o zaboravljenoj  ljepoti grada i perivoja, ali i zaboravljenim  društvenim vrijednostima kojima bismo u budućnosti trebali težiti.

Biografija: 

Jasminka Falamić, profesor biologije i kemije, zaposlena u OŠ Dore Pejačević Našice na funkciji ravnatelja od 2014.godine.

e-mail: jasminka.falamic@skole.hr

Životopis:

Jasminka Falamić, rođena 27.10 1967. godine u Šljivoševcima.

Završila sam Osnovnu školu “Matija Gubec“ u Magadenovcu, Srednju školu Izidora Kršnjavoga u Našicama, Pedagoški fakultet u Osijeku i stekla Zvanje profesora biologije i kemije. Od 1991. godine zaposlena sam u OŠ „Matija Gubec“ Magadenovac kao učitelj kemije. Od 2008. godine zaposlena sam u OŠ Dore Pejačević Našice na poslovima učitelja biologije ,a  od 2014.  u funkciji ravnatelja škole. Poseban interes u posvećujem praktičnom i kreativnom radu s učenicima, te radu u području očuvanja okoliša i kulturne baštine.

Suradnici:

Sanja Portnar, Našice učitelj likovne kulture u OŠ Dore Pejačević

Ivona Maslak, učitelj likovne kulture u OŠ Dore Pejačević -pripravnik

Branko Kranjčev, vanjski suradnik, pedagog, muzeolog  kolekcionar