Vrijeme je za vrijeme, voditelji: Dubravka Despoja, Sanja Martinko, Daliborka Pavić i učenici sedmih i osmih razreda OŠ Frana Galovića, OŠ Tituša Brezovačkog i OŠ Prečko

Datum: 

srijeda, 26 travnja, 2017 -
13:45 - 14:15

Vrsta događaja: 

Radionica

Publika: 

5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ

Sažetak: 

U uvodnom dijelu s učenicima će se razgovarati o pojmu vrijeme te o potrebi mjerenja vremena. Razgovor će biti popraćen prezentacijom. Nakon što učenici iznesu svoje ideje o tome kako bi načinili sat, pokazat ćemo im kratki povijesni pregled izrade satova. Osvrnut ćemo se na ideje Fausta Vrančića i Leonarda da Vincija. Učenici će dobiti modele već izrađenih satova ( vodeni sat, sat s željeznom piljevinom, pješčani sat, sat koji radi na principu gustoće ( voda i ulje), sunčani sat)  pri čemu će im se ukazati na princip rada svakog pojedinog sata. Cilj je da razumiju kako se prikazani modeli koriste za mjerenje vremena te na koji način funkcioniraju. Posebno je važno da učenici aktivno sudjeluju u izradi samih modela, kako bi primijenili naučeno. Tako će tijekom same radionice učenici uz pomoć profesora i njihovih učenika pomagača izrađivati pješčani i sunčani sat. Izrađene modele moći će ponijeti kući.    

Biografija: 

Daliborka Pavić rođena 19.3. 1974. u Slavonskom Brodu. Završila Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, smjer profesor matematike i fizike. Sa svojim učenicima redovito sudjeluje na natjecanjima iz fizike i matematike. Sudionica je na projektu „ Dječji tjedan poduzetništva“ u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta i Obrazovne grupe Zrinski. Dvije godine sudjeluje u radu Učeničke zadruge ZIP- Zadrugari iz Prečkog. Posljednje tri godine zajedno sa svojim učenicima sudjeluje na Festivalu znanosti kao voditelj radionica. Dubravka Despoja  rođena sam u Zagrebu 1973. godine. Diplomirala je na PMF-u u Zagrebu i stekla zvanje profesorice matematike i fizike. Od 1997. godine predaje oba predmeta u osnovnim školama. Trenutno radi u OŠ Frana Galovića u Zagrebu.  Suautorica je radnih bilježnica Otkrivamo fiziku 7 i Otkrivamo fiziku 8 u izdanju Školske knjige. Redovito sa svojim učenicima sudjeluje na natjecanjima općinske i  županijske razine,a sedam učenika doseglo je i državnu razinu natjecanja.