350 nijansi tjestenine, Nikolina Čukelj, Marko Obranović, Dubravka Novotni, Duška Ćurić i Bojana Voučko

Datum: 

srijeda, 26 travnja, 2017 -
12:00 - 12:45

Vrsta događaja: 

Prezentacija

Publika: 

7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ

Sažetak: 

Vjerojatno ne postoji čovjek koji nikada u životu nije kušao tjesteninu – bilo u suhom, svježem ili pak u obliku orijentalnih rezanaca. Zbog svojih specifičnih svojstava tjestenina je zadržala popularnost tijekom mnogih stoljeća, a danas se na tanjurima mogu pronaći stotine različitih oblika i vrsta tjestnine. Koji je razlog popularnosti tjestenine moći ćete čuti na predavanju na kojem ćemo pričati i o tome koliko je tjestenina stara, odakle dolazi, kako se tehnologija proizvodnje mijenjala kroz vrijeme te kako vrijeme kuhanja utječe na njenu prehrambenu vrijednost.

Biografija: 

Nikolina Čukelj, rođena 1983. godine, radi i djeluje kao docentica u Laboratoriju za kemiju i tehnologiju žitarica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Iako oduvijek voli jesti žitarice i njihove proizvode, interes i fascinacija njima su dodatno porasli od kada je, osim zadovoljstva na okusnim pupoljcima, otkrila i široki svijet znanosti koji leži u zrnu žitarica. Tako je diplomski studij Nutricionizma završila 2007. godine s radom „Bezglutenski kruh povećane prehrambene vrijednosti“, te 2013. godine doktorirala s radom „Obogaćeni proizvodi iz žitarica kao izvor bioaktivnih spojeva i njihova prihvatljivost kod potrošača“.  U međuvremenu radi na različitim domaćim projektima koji su uključivali istraživanje bioaktivnih spojeva žitarica kao i novih tehnologija u proizvodnji proizvoda iz žitarica. Godinu dana je provela i na usavršavanju u Engleskoj gdje je fokus istraživanja bila izolacija prehrambenih vlakana iz žitarica.