Masovna izumiranja - živimo li u šestom masovnom izumiranju?, Nikola Ćurčić, Ana Amić

Datum: 

petak, 28 travnja, 2017 -
17:00 - 18:00

Vrsta događaja: 

Predavanje

Publika: 

2.,3., i 4. raz. SŠ
OP
ST

Sažetak: 

Nastanak i razvoj današnjeg živog svijeta nije bio „bezbolan“ proces. S vremena na vrijeme, život na Zemlji bio je izložen neopisivom nasilju, katastrofama koje su izbrisale milijarde živih bića s lica planete. Najpoznatiji takav događa jvjerojatno je onaj koji je uzrokovao izumiranje dinosaurusa, iako postoje i brojni drugi, od kojih su neki bili još razorniji. Mnoge su vrste izumrle zbog raznih ljudskih aktivnosti koje su dovele do razaranja njihovih staništa, kao i okoliša općenito. Osobito štetnim su se pokazale četiri ljudske aktivnosti: uništavanje šuma (poljoprivreda) i širenje ljudskih naselja; uvođenje stranih invazivnih vrsta; emisija stakleničkih plinova); unos toksičnih spojeva koji mijenjaju i truju ekosisteme. Broj vrsta koji je izumro u zadnjih 100 godina jednak je broju kojemu bi priprirodnoj stopi izumiranja trebalo 800 - 10 000 godina da izumre. Postavlja se pitanje živimo li u šestom masovnom izumiranju i što je razlog tako brzoj stopi izumiranja? Odgovor je vrlo jednostavan – to smo mi.

Biografija: 

Nikola Ćurčić, student, Odjel za biologiju

Nikola Ćurčić rođen je 1993. godine. Živi u Vukovaru, gdje je završio osnovnu školu. Nakon završene srednje škole, upisao je preddiplomski studij biologije na Odjelu za biologiju, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a 2015. godine diplomski sveučilišni studij Biologije i kemije, smjer: nastavnički.

 

Ana Amić, asistent, Odjelzakemiju, aamic@kemija.unios.hr

Studirala sam na Odjelu za biologiju, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, gdje sam diplomirala 2012. godine s prosječnom ocjenom na studiju 4,89. Tijekom studija primila sam Rektorovu nagradu i nagradu Lions kluba Osijek. Od veljače 2013. radim kao asistent na Odjelu za biologiju u Osijeku, a od veljače 2017. godine radim na Odjelu za kemiju. Sudjelujem u organizaciji i realizaciji nastave nekoliko predmeta na studiju. Područja rada su računalna istraživanja antioksidacijskih mehanizama polifenolnih spojeva. Sudjelovala sam na nekoliko međunarodnih i domaćih skupova. Član sam Hrvatskog kemijskog društva.

Prostorija: 

319