Vrijeme govora, priprema i način izricanja poruka ili - kako političari mogu „udaviti“ u javnom govoru?, Tomislav Levak

Datum: 

četvrtak, 27 travnja, 2017 -
14:00 - 15:00

Vrsta događaja: 

Predavanje

Publika: 

OP
ST

Sažetak: 

Kako bi neki javni nastup, ponajprije govor, bio uspješan i ostavio željeni dojam na slušatelje i gledatelje, potrebno je zadovoljiti niz preduvjeta. Njihovo ispunjenje praktički ovisi o tome jesu li i u kojoj mjeri uoči, tijekom i nakon javnog nastupa (govora) kvalitetno predočeni odgovori na sedam temeljnih pitanja: tko, što, gdje, kako, kada, koliko i zašto govori. Ili, pojednostavljeno, za dobar govor najvažniji su: kvalitetan sadržaj, odgovarajuća forma i jasan cilj govora.

U okviru ovoga predavanja uz projekcije na konkretnim primjerima iz prakse (paradigmatskim govorima hrvatskih političkih čelnika) bit će obrađeni bitni formalni elementi za izazivanje željenih efekata govora kao što su vrijeme govora (s temeljnim kategorijama koje uključuju psihološku sadašnjost, brzinu, ritam, trajanje, društveno vrijeme i, naravno, svrhu govora), priprema govora te izricanje govornih poruka. Teorijski dio zasnovan je ponajprije na podjelama i postavkama Ive Škarića, poznatoga hrvatskoga jezikoslovca, fonetičara i retoričara, ali i drugih stručnjaka za oratorsku disciplinu poput Aristotela, Michela Meyera, Nede Pintarić i drugih.

Biografija: 

Tomislav Levak, mag. cult,  asistent na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku, tlevak@kulturologija.unios.hr

 

Dvostruko zvanje magistra struke stekao je na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, na dva različita studijska smjera – Medijska kultura i Kulturalni menadžment. Na preddiplomskom studiju dobio je priznanje za najboljeg studenta u generaciji, a na diplomskom studiju u akademskoj 2013. / 2014. godini i Rektorovu nagradu za izniman uspjeh s prosjekom ocjena 5,0. Od 1996. godine radi kao uspješan novinar niza nacionalnih i tiskanih medija – prvo Slobodne Dalmacije, zatim Jutarnjeg lista, nakon toga Slavonskog doma i, od listopada 2008. godine, Glasa Slavonije.

U akademskoj 2014. / 2015. godini upisao je poslijediplomski interdisciplinarni doktorski studij Komunikologije pri Doktorskoj školi društvenih i humanističkih znanosti Sveučilišta u Osijeku. Od ožujka 2015. urednik je Sveučilišnog glasnika, službenog glasila Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Od travnja 2015. godine zaposlen je kao asistent na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku, na Katedri za medijsku kulturu i Katedri za kulturalni menadžment. Sudjelovao je već na nekoliko domaćih i međunarodnih znanstvenih i stručnih konferencija i skupova, a urednik je I Sveučilišnog glasnika, službenog glasila Sveučilišta u Osijeku. Uz hrvatski, govori, čita i piše engleski i njemački jezik.