Svevremenski šipak, voditeljica: Danijela Bursać Kovačević

Datum: 

srijeda, 26 travnja, 2017 -
11:30 - 12:00

Vrsta događaja: 

Prezentacija

Publika: 

predškolski i niži raz. OŠ
5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ

Sažetak: 

Od davnina je šipak (Punica granatum L.) prepoznat kao simbol zdravlja i veoma ukusno voće o kojem se pisalo još Shakespearovom Romeu i Juliji, a krasi i platna poznatih likovnih umjetnika poput Botticellija i Rafaela. U kineskoj provinciji Shizhong smjestio se gradić Zaozhuang koji je posve predan šipku – od uzgoja pa do prerade u najrazličitije proizovde. Prevedemo li njegovo ime sa latinskog možemo saznati da je riječ o „jabuci prepunoj koštica“, što šipak uistinu i jest, obzirom da plod sadrži mnoštvo sočnih crvenih sjemenki (arila). Šipak je vrijedan izvor različitih bioloških spojeva (vitamina, polifenola, dijetalnih vlakana, i sl.), a zbog visoke antioksidacijske aktivnosti svrstan u kategoriju tzv. „supervoća“ (eng. Superfruits). Zanimljivo je da je i kora šipka značajan izvor različitih ljekovitih tvari, a znanstvena istraživanja su to potvrdila i rezultirala patentom kojim je dan recept za pripravu uvarka od sušenih kora šipka, a dokazano pomaže u izlječenju nekih stanja poput dijareje, salmonelozu, čira na želucu i sl. Unatoč tome što je svaki dio šipka pomno istražen, kako u kemijskom, biološokom, tako i u medicinkom aspektu, još uvijek budi veliki interes zanenstvenika za novim otkrićima kojima bi se otkrile još neke zanimljive crtice o ovom svevremenskom voću.

Biografija: 

Doc.dr.sc. Danijela Bursać Kovačević diplomirala je 2002. godine na Prehrambeno-biotehnološkom Fakultetu (PBF) Sveučilišta u Zagrebu. Na istom fakultetu doktorirala je 2010. godine. Zaposlena je na PBF-u u Laboratoriju za procese konzerviranja i preradu voća i povrća, od 2003. godine do danas. Kao autor i koautor objavila je preko 50 znanstvenih i stručnih radova, uglavnom iz područja prehrambene tehnologije i nutricionizma te je sudjelovala na brojnim nacionalnim te međunarodnim skupovima. Bila je suradnik na sveukupno sedam nacionalnih projekata (2 znanstvena, 2 tehnologijska, 2 projekta marketinške pripreme poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, 1 BICRO projektu provjere inovativnog koncepta) te dva EU projekta (IPA i EU projekt strukturnog investicijskog fonda). Trenutno je suradnik na nacionalnom znanstvenom projektu „Application of innovative technologies for production of plant extracts as ingredients for functional food” (HRZZ), čijeg je voditelj prof.dr.sc. Verica Dragović-Uzelac.