Bezvremenski proteini sirutke – savršeni obrok za mišiće i zdravlje, Katarina Lisak Jakopović

Datum: 

srijeda, 26 travnja, 2017 -
10:30 - 11:00

Vrsta događaja: 

Predavanje

Publika: 

5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ

Sažetak: 

Interes  za  sirutku,  a  posebice  za  proteine  sirutke  zadnjih je  godina  značajno  porastao.  Sirutka  je  tzv. „zaboravljeno blago“ koje je s vremenom, odnosno otkrićem njene velike prehrambene vrijednosti postala nezamjenjiv izvor visokovrijednih proteina, mineralnih tvari i vitamina. Proteini sirutke sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su u potpunosti probavljive i iskoristive. Uvjerljivo najveći potrošači proteina sirutke su sportaši koji ih koriste kao dodatak za povećanje mišićne mase te za oporavak mišića nakon napornog treninga. Isto tako, proteini sirutke, ali i sama sirutka, su u sve većoj mjeri zastupljeni kod populacije koja je svjesna o važnosti prehrane i vodi zdrav način života.

Biografija: 

Dr.sc.  Katarina  Lisak  Jakopović  je  2008.  godine  diplomirala  na  smjeru  Prehrambeno  inženjerstvo  na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, a 2009 na smjeru Nutricionizam istoga fakulteta. Dobitnica je „Nagrada Dekana“ za najbolje rezultate tijekom studija te za napisan znanstveni rad. 2013. godine je doktorirala na studiju Prehrambena tehnologija. Dosad je objavila 12 znanstvenih i 6 stručna rada te je sudjelovala na brojnim znanstvenim  i stručnim kongresima. Sudjelovala je na 7 znanstvenih i stručnih projekata kao stručni suradnik i izvoditelj projekta. Kao stipendist Hrvatske zaklade za znanost i potpore Njemačke službe za razmjenu studenata, 12 mjeseci se stručno usavršavala na Tehničkom Sveučilištu u Minhenu. Uže se specijalizirala za područje tehnologije mlijeka i mliječnih proizvoda.