Sinjska alka kroz vrijeme, Katarina Janković, Maja Gregić

Datum: 

petak, 28 travnja, 2017 -
09:30 - 15:00

Vrsta događaja: 

Poster

Publika: 

5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ
OP
ST

Sažetak: 

Od svih viteških igara koje su se održavale na području Republike Hrvatske, Sinjska alka je jedina koja se uspjela  sačuvati kroz vrijeme. Sinjska alka je tradicionalno viteško konjaničko natjecanje koja prkosi vremenu u kojem alkari na konju, u punom galopu, dugačkim kopljem gađaju željeznu alku. Godine 2010. Alka je upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. Posebno za vrijeme alkarskih svečanosti, u Sinju vlada veliko slavlje koje svake godine pobuđuje interes cijele nacije. Alka je simbol za sva vremena, svake borbe za slobodu, za budućnost i poštenje, običaje pradjedova, junaštvo i hrabrost čovjeka. Alka se svake godine održava u približno isto vrijeme, nedjelju prve trećine mjeseca kolovoza. Trostoljetnu alkarsku u 21. stoljeću prikazana je na najsuvremeniji način u Alkarskom muzeju grada Sinja. Muzej je osnovan s ciljem prikupljanja, čuvanja i prikazivanja alkarske nošnje i opreme, dokumentacije i pisanih tragova kroz povijest ove viteške igre. Iz razloga jer joj se pridaje velika pažnja i zainteresiranost, ova viteška igra nikada neće izumrijeti u budućim vremenima.

Biografija: 

Katarina Janković, ing. agr.

Diplomski studij, smjer Specijalna zootehnika, Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Rođena je 02.09.1994. godine u Slavonskom Brodu. Godine 2013. završava srednju Tehničku školu u Slavonskom Brodu. Iste godine upisuje preddiplomski studij smjer Zootehnika na Poljoprivrednom Fakultetu u Osijeku. Akademske godine 2015./2016. završila je preddiplomski studij smjera zootehnika i postala sveučilišna prvostupnica inženjerka agronomije. Godine 2016. upisuje diplomski studij smjera Specijalna zootehnika.

 

dr. sc. Maja Gregić

Poljoprivredni fakultet u Osijeku, P. Svačića 1d, Osijek, Hrvatska (mgregic@pfos.hr )

Rođena je 3. siječnja 1982. godine u Čakovcu. Osnovnu školi završila je u Sv. Martinu na Muri, srednju Veterinarsku školu završila je u Križevcima, a 3. ožujka 2008. godine diplomirala je na Sveučilišnom dodiplomskom studiju Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku te postala diplomirana inženjerka poljoprivrede smjera zootehnika. Radni odnos započela je 1. rujna 2008. godine u Vindiji u Varaždinu, a 1. prosinca 2008. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku kao asistentica na Katedri za govedarstvo i konjogojstvo. Doktorirala je 9. prosinca 2016. godine na Poljoprivrednom fakultete u Osijeku. http://www.pfos.hr/hr/kontakt/imenik/maja-gregic-90/