Skip to content Skip to navigation

Sunčanica, radovi studenata Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci

mentor: Nenad Roban
Datum: 
utorak, 21 travnja, 2015 -
08:0019:00
srijeda, 22 travnja, 2015 -
08:0019:00
četvrtak, 23 travnja, 2015 -
08:0019:00
petak, 24 travnja, 2015 -
08:0019:00
subota, 25 travnja, 2015 -
08:0019:00
Lokacija: 
RijekaKampus Trsat, Filozofski fakultet
Vrsta događaja: 
Izložba
Sažetak: 

Sunčane zrake osvjetljavaju naš vidljivi svijet, jer dok boravimo u tami, uglavnom smo prepušteni svojoj mašti. Povijest umjetnosti jest povijest svjetla, to jest onoga što su umjetnici vidjeli, spoznali ili zamišljali. U toj igri svjetla i tame sunce ima vodeću ulogu jer pored toga što osvjetljava vidljivi svijet, on ga i grije, što tom svijetu omogućuje razvoj. Pretjerana izloženost suncu izaziva sunčanicu te je onemoćalost koju pri tome osjećamo stanje koje nas najviše približava spoznaji o snazi utjecaja planeta Sunca. Taj bismo učinak Sunca mogli nazvati “Dark side of the Sun“. Sunce je izvor života ako se nalazimo na pristojnoj udaljenosti od njega; istovremeno je i okrutni ubojica ako mu se, kao jadni Ikar, nezaštićeni izložimo. U kontekstu klimatskih promjena koje su zahvatile naš planet Sunce je postalo izvor opasnosti zbog postupaka kojima je čovječanstvo ugrozilo budućnost života na Zemlji. Ozonske rupe, nastale nekontroliranom industrijalizacijom, koje dozvoljavaju pretjerano zagrijavanje atmosfere i površinu naše planete dovele su Sunce u ulogu prijeteće, opasne planete.

Sunce je u tom razvoju događanja, naravno, nevino – prava prijetnja smo mi, ljudi.

Suživot Zemlje i Sunca postoji oko 3.8 milijardi godina prije nego su se pojavila ljudska bića. Nije nam, nažalost, bilo potrebno toliko da napravimo nered u kojem smo sada. Likovni radovi studentica i studenata kolegija Oblikovanje nakita i Objekti za tijelo i prostor trebaju u svojim radovima prikazati upravu tu ambivalentnost i višeznačnost koju planet Sunce ima u odnosu prema životu na planeti Zemlji.

Biografija: 

Marina Banić Zrinšćak rođena je 1960. g. u Puli. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je 1983. g. na pod mentorstvom akademika prof. M. Šuteja, a zatim je pohađala Majstorsku radionicu kod prof. Lj. Ivančića. Od 1999. g. kao viša asistentica radi na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Od 2005. radi na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci u svojstvu izvanrednoga profesora na Katedri za crtanje. Dobitnica je niza nagrada kod nas i inozemstvu, autorica je 20 javnih radova, radova u zbirkama muzeja i bibliofilskih izdanja. Izlagala je kod nas i inozemstvu na 40 samostalnih izložbi i preko stotinu skupnih. Sudionica je na niz međunarodnih umjetničkih simpozija i projekata. Članica je pet stručnih organizacija kod nas i inozemstvu te stalni savjetnik i član prosudbenih vijeća na državnoj razini.