Skip to content Skip to navigation

Elektronska mikroskopija u Hrvatskoj, Dragutin Bauman i Srećko Gajović

Datum: 
petak, 24 travnja, 2015 -
18:0020:00
Lokacija: 
SisakGradski muzej Sisak, Ulica kralja Tomislava 10
Publika: 
5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ
Vrsta događaja: 
Promocija knjige
Sažetak: 

Elektronska mikroskopija je primjer vrhunske tehnologije čija uspostava je predstavljala temelj razvitka hrvatske znanosti. Proteklo je 59 godina od kada je na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu nabavljen prvi elektronski mikroskop u Republici Hrvatskoj i 36 godina od kada je na Institutu za metalurgiju Željezara Sisak u Sisku nabavljen i pušten u rad prvi „scanning“ - pretražni elektronski mikroskop u Republici Hrvatskoj. Događaji iz tog područja hrvatske znanosti i sve ostalo što je potom uslijedilo u daljnjem razvitku elektronske mikroskopije u našoj Domovini zabilježeno je u monografiji „Elektronska mikroskopija u Hrvatskoj“. Monografija je koncepcijski i sadržajno svojevrsno „putovanje“ kroz vrijeme, odnosno s današnje vremenske distance prikaz pisanog i slikovnog materijala koji na popularan način korespondira s razvitkom elektronske mikroskopije u Republici Hrvatskoj, po sjećanju i riječima eminentnih stručnjaka iz područja elektronske mikroskopije, doajena hrvatskog mikroskopijskog obzorja i za očekivati je da će biti edukacijsko pomagalo studentima, budućim inženjerima, istraživačima i znanstvenicima.

Biografija: 

Dragutin Bauman, ing. kem. rodio se 15. travnja 1949. u Tuzli. Ima suprugu Katarinu i kćer Mirelu. Od 1968. do 2007. godine radio je u Željezari Sisak. Područje rada mu je SCANNING pretražna elektronska mikroskopija. Bio je kooautor na 14 stručnih radova iz područja elektronske mikroskopije, autor 2 stručna rada - 1. kongres HMD-a s međunarodnim sudjelovanjem, Zagreb, 13. - 16. svibnja 1999. i jednog prikaza u časopisu Metalurgija br.41. Bio je predsjednik Org. odbora simpozija HMD-a na temu Mogućnost i primjena elektronske mikroskopije, 12. - 13. prosinca 2000. godine u Topuskom te dopredsjednik Org. odbora 2. kongresa HMD-a s međunarodnim sudjelovanjem, 18. - 21. svibnja 2006. godine u Topuskom. Prvi je urednik monografije Elektronska mikroskopija u Hrvatskoj. Sudjelovao je u Domovinskom ratu kao dragovoljac Domovinskog rata (1991.) te je bio dozapovjednik I. Satnije radničkog bataljuna Željezare Sisak. Godine 1994./1995. bio je pripadnik Hrvatske vojske - pomoćnik zapovjednika za PD Zbornog mjesta Sisak. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata i Medaljom Oluja.

Srećko Gajović je redoviti profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, pročelnik Katedre za histologiju i embriologiju, Odsjeka za neurogenetiku, citogenetiku i razvojnu genetiku Hrvatskog instituta za istraživanje mozga te voditelj Centra za elektronsku mikroskopiju. Prvi je u Hrvatsku donio genetski preinačene miševe u čijem je dobivanju i sam sudjelovao. Bavi se istraživanjem uloge gena, upale i matičnih stanica tijekom oštećenja i obnove mozga. Voditelj je Europskog FP7 projekta GlowBrain (Svjetleći Mozak) pod nazivom „Primjena matičnih stanica i biomaterijala u oporavku mozga - unapređivanje mogućnosti postojećeg istraživanja mozga kroz inovativno in vivo molekularno oslikavanje“ kojim se u Hrvatskoj želi uspostaviti praćenje matičnih stanica u mozgu živih miševa. Glavni je urednik Croatian Medical Journala.