Skip to content Skip to navigation

International Map Year/Međunarodna godina karata, Miljenko Lapaine

Datum: 
subota, 25 travnja, 2015 -
14:0014:45
Lokacija: 
ZagrebTehnički muzej, Savska 18TM Mala dvorana
Vrsta događaja: 
Prezentacija
Sažetak: 

Međunarodna godina karata je svjetska promocija kartografije i njezine jedinstvene uloge u našem svijetu. Ona omogućuje da se bolje upoznamo s kartama, da ih pogledamo, shvatimo kao rezultat vještine, znanosti i tehnologije te upotrijebimo zajedno s geoinformacijama koje su na njima sadržane.

Uz pomoć inicijative Ujedinjenih naroda o globalnom upravljanju geoinformacijama (Global Geographic Information Management – UN-GGIM), Međunarodna godina karata slavit će se širom planeta. Međunarodno kartografsko društvo (International Cartographic Association – ICA) očekuje da će svi njegovi članovi (oko 80 zemalja članica diljem svijeta) sudjelovati kako bi svakom građaninu prošili znanje o kartama – kako ih se izrađuje, a kako ih se može upotrijebiti u različite svrhe.

Biografija: 

Miljenko Lapaine redoviti je profesor na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistrirao je i doktorirao na području teorije kartografskih projekcija. Bavi se pretežno primjenom matematike i računalnih znanosti u geodeziji i kartografiji. Puno je putovao i objavljivao. Predsjednik je Hrvatskoga kartografskog društva i urednik časopisa Kartografija i geoinformacije. U Međunarodnoj godini karata organizira veći broj izložbi karata i savjetovanje o kartografiji i geoinformacijama u Buzetu, 8–10.5.2015.