Skip to content Skip to navigation

Dodjela zahvalnica na natječaju za dječju kartu svijeta Moje mjesto u današnjem svijetu, Ivka Kljajić

Datum: 
subota, 25 travnja, 2015 -
13:0014:00
Lokacija: 
ZagrebTehnički muzej, Savska 18TM Mala dvorana
Publika: 
predškolski i niži raz. OŠ
5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ
Vrsta događaja: 
Prezentacija
Sažetak: 

Nagradu Barbara Petchenik pokrenulo je Međunarodno kartografsko društvo (International Cartographic Association – ICA) 1993. godine kao uspomenu na Barbaru Petchenik, dopredsjednicu toga društva i kartografkinju koja je cijeli život radila s kartama i djecom. Nagrade se dodjeljuju svake druge godine za vrijeme međunarodne kartografske konferencije, po mogućnosti barem jedna za svaki kontinent, s posebnom pažnjom posvećenom dobi djeteta koje je nacrtalo crtež. Ciljevi natjecanja su promoviranje dječjeg kreativnog prikazivanja svijeta u grafičkom obliku, poboljšanje njihove kartografske percepcije i percepcije okoline.

Zemlje članice ICA-e (Međunarodnog kartografskog društva, a među njima je i Hrvatska) prikupljaju dječje likovne radove na temu "Moje mjesto u današnjem svijetu" (My place in today’s world). Natjecanje u Hrvatskoj provodi Hrvatsko kartografsko društvo koje je obavijestilo hrvatsku javnost o pravilima i uputama za natječaj Nagrade Barbara Petchenik za dječju kartu svijetu za 2015. godinu.

Šest najboljih dječjih radova iz Hrvatske na temu "Moje mjesto u današnjem svijetu" bit će izloženo na izložbi dječjih radova u sklopu 27. međunarodne kartografske konferencije u Rio de Janeiru, 23 – 28. kolovoza 2015.

Prije početka dodjele zahvalnica nazočne će se kratkom prezentacijom upoznati s dosadašnjim sudjelovanjima Hrvatske i njezinim uspjesima na međunarodnim izložbama dječjih radova te izborom dječjih radova koji će Hrvatsku predstavljati u Rio de Janeiru.

Na svečanosti će se dodijeliti zahvalnice i prigodni pokloni djeci čiji su radovi na natječaju pobijedili. Zahvalnice će se dodijeliti i njihovim mentorima (odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima i profesorima) te svim ustanovama koje su sudjelovale na natječaju.

Biografija: 

Ivka Kljajić rođena je 26. prosinca 1970. u Ceriku. Diplomirala je 1992. na Geodetskom fakultetu na studiju za stjecanje više stručne naobrazbe, a 1996. na studiju za stjecanje visoke stručne naobrazbe. Na istom je fakultetu završila poslijediplomski magistarski studij 2001. i poslijediplomski doktorski studij 2006. godine. Od veljače 1997. zaposlena je na Geodetskom fakultetu, najprije kao znanstvena novakinja, zatim asistentica te kao docentica. Surađivala je u radu nekoliko znanstvenih i znanstveno-stručnih projekata. Znanstveni su joj interesi računalna kartografija, GIS i povijest kartografije. S Miljenkom Lapaineom je priredila biografski leksikon Hrvatski kartografi. Sudjelovala je na dvadesetak znanstveno-stručnih skupova u zemlji i inozemstvu i objavila stotinjak članaka u časopisima i zbornicima znanstveno-stručnih skupova. Članica je Hrvatskoga geodetskog društva i Hrvatskoga kartografskog društva.