Skip to content Skip to navigation

SOLARbotics, Marin Lukas, Danko Marušić, Una Pale, Domagoj Pluščec i Goran Popović

Datum: 
subota, 25 travnja, 2015 -
13:0015:00
Lokacija: 
ZagrebTehnički muzej, Savska 18TM Velika dvorana
Publika: 
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ
Vrsta događaja: 
Radionica
Sažetak: 

Solarbotics su mali roboti koji su iznenađujuće slični živim bićima. Pokreću se upravo zahvaljujući sunčevoj svjetlosti, kreću se samostalno bez čovjekovog upravljanja i nalikuju na kukce.

Ideja „solarbota“ je potekla od ideje BEAM robotike (Biology, Electronics, Aesthetics and Mechanics). Temelji se na ideji sastavljanja što jednostavnijih robota od analognih komponenti bez upotrebe mikrokontrolera. Cilj je koristiti najmanji mogući broj elektroničkih komponenti i reciklirati elektronički otpad. Roboti se mogu kotrljati, skakutati, puzati sve ovisno o tome kako ih konstruiramo.

Na radionici bi se sastavljali roboti od samog početka. Prošle bi se osnove lemljenja te komponenata od kojih se grade roboti. Ova radionica uvodi u osnove robotike i elektronike te poručuje da robotika nije nešto „svemirsko“ već da je samo potrebno nešto dijelova i dosta mašte. I naravno Sunce.

Biografija: 

Istraživački centar mladih (ICM) je znanstvena, istraživačka i edukacijska neprofitna udruga čiji je cilj poticanje mladih u bavljenju istraživačkim radom u fizici, biologiji, kemiji, računalnoj znanosti i inženjerstvu. ICM okuplja širok spektar studenata i srednjoškolaca, od mladih entuzijasta zainteresiranih za znanost do uspješnih natjecatelja koji postižu dobre rezultate na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima. Pripreme i radionice drže nekad natjecatelji, a danas studenti prirodoslovnih i tehničkih fakulteta.

Radionicu će voditi pet članova: Marin Lukas, Danko Marušić, Una Pale, Domagoj Pluščec i Goran Popović. Svi su studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Imaju iskustva u vođenju radionica (Summer school of Science, Višnjanska škola astronomije, Ljetna tvornica znanosti i u samom centru) te su bili mentori na natjecanjima iz fizike i astronomije.