Skip to content Skip to navigation

Voćna baterija, eSTUDENT

Datum: 
subota, 25 travnja, 2015 -
12:0014:00
Lokacija: 
ZagrebTehnički muzej, Savska 18TM Velika dvorana
Publika: 
predškolski i niži raz. OŠ
5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
Vrsta događaja: 
Radionica
Sažetak: 

Cilj : Pokazivanje elektrokemijskog članka djeci. Upoznavanje s pojmom struje i naboja te kako teče u strujom krugu.

Opis: Pokazat će se princip elektrokemijskog članka, zatim će se slagati baterija gdje je elektrolit voće. Prvo će se mjeriti napon na 1 limunu, 1 naranči i 1 voću po izboru, a zatim će se te tri baterije spajati u seriju te će se za svaku kombinaciju mjeriti napon. Pri svakom ćemo pokušaju provjeriti svjetli li LED lampica. Za stariju djecu pokazivati razliku serijskog i paralelnog spoja više baterija.

Izvođeno: 2012./2013. u vrtićima i OŠ, Znanstveni piknik 2013., 2013./2014. u vrtićima i OŠ, Dan za znanost

Biografija: 

Udruga eSTUDENT se bavi popularizacijom znanosti od 2012. godine. Kroz vlastiti projekt Znanost za sve posjetili smo više od 10 škola i vrtića te održali preko 25 samostalnih radionica i predavanja za djecu i studente, a članovi dolaze s čak 5 različitih fakulteta. Surađivali smo na projektu FER-a ŠUZA, „Iz škole u znanost i akademsku zajednicu“. Od početka djelovanja sudjelovali smo na dva Znanstvena piknika, Danu za znanost, Đir po Ruđeru te prošlogodišnjem Festivalu znanosti s preko 15 aktivnosti, za koje smo bili na raznim televizijskim i radio emisijama.

Ana Milinović rođena je i odrasla u Zagrebu, 22godišnja studentica profesorskog smjera fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Od 2012. godine se bavi popularizacijom znanosti u udruzi eSTUDENT, gdje je ak. god. 2013./2014. vodila jedan od timova. Sudjelovala je na velikim popularizacijskim događajima dva Znanstvena piknika, dvije Noći istraživača, prošli Festival znanosti, Dan za znanost i Đir po Ruđeru. Redovito sudjeluje na Internacionalnoj konferenciji studenata fizike (ICPS), gdje je više puta prezentirala, a trenutno je i podpredsjednica Internacionalne udruge studenata fizike (IAPS) zbog čega je i član mreže HOPE (Horizons in Physics Education).