Skip to content Skip to navigation

Mikrobiologija, eSTUDENT

Datum: 
subota, 25 travnja, 2015 -
12:0014:00
Lokacija: 
ZagrebTehnički muzej, Savska 18TM Velika dvorana
Publika: 
predškolski i niži raz. OŠ
5. i 6. raz. OŠ
Vrsta događaja: 
Radionica
Sažetak: 

Cilj: Približiti učenicima svijet mikroorganizama te im ukazati da nisu svi štetni za ljudsko zdravlje na što jednostavniji i kreativniji način. Upoznavanje učenika sa svijetom oko sebe, ukazivanje na važnost mikroorganizama u zdravlju i bolesti ljudi.

Opis: Kao uvod učenicima se objasni što je mikrobiologija, zatim raspravljamo jesu li svi štetni za ljudsko zdravlje, gdje se sve nalaze i što misle u kojem broju su prisutni u našem organizmu te ima li više stanica mikroorganizama ili humanih u tijelu čovjeka (kažemo im koliko ima humanih). Pritom nabrojimo neke mikroorganizme u našem tijelu i kažemo sudionicima da odaberu jednog. Dok voditeljica priča, djeca od filca, vate, igle i konca rade svoj plišani odabrani mikroorganizam. Priču nastavljamo s tim što uzrokuje bolesti te zašto nam ne trebaju antibiotici kod gripe. Te krećemo na dijagnostiku, odnosno kako ih gledamo, uzgajamo u laboratoriju te kako možemo iz krvi znati da netko npr.ima upalu grla?

Izvođeno: Znanstveni piknik 2014.

Biografija: 

Udruga eSTUDENT se bavi popularizacijom znanosti od 2012. godine. Kroz vlastiti projekt Znanost za sve posjetili smo više od 10 škola i vrtića te održali preko 25 samostalnih radionica i predavanja za djecu i studente, a članovi dolaze s čak 5 različitih fakulteta. Surađivali smo na projektu FER-a ŠUZA, „Iz škole u znanost i akademsku zajednicu“. Od početka djelovanja sudjelovali smo na dva Znanstvena piknika, Danu za znanost, Đir po Ruđeru te prošlogodišnjem Festivalu znanosti s preko 15 aktivnosti, za koje smo bili na raznim televizijskim i radio emisijama.

Ana Milinović rođena je i odrasla u Zagrebu, 22godišnja studentica profesorskog smjera fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Od 2012. godine se bavi popularizacijom znanosti u udruzi eSTUDENT, gdje je ak. god. 2013./2014. vodila jedan od timova. Sudjelovala je na velikim popularizacijskim događajima dva Znanstvena piknika, dvije Noći istraživača, prošli Festival znanosti, Dan za znanost i Đir po Ruđeru. Redovito sudjeluje na Internacionalnoj konferenciji studenata fizike (ICPS), gdje je više puta prezentirala, a trenutno je i podpredsjednica Internacionalne udruge studenata fizike (IAPS) zbog čega je i član mreže HOPE (Horizons in Physics Education).