Skip to content Skip to navigation

Kemijski sastav hrane, eSTUDENT

Datum: 
subota, 25 travnja, 2015 -
12:0014:00
Lokacija: 
ZagrebTehnički muzej, Savska 18TM Velika dvorana
Publika: 
predškolski i niži raz. OŠ
5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
Vrsta događaja: 
Radionica
Sažetak: 

Cilj: Upoznati djecu s ugljikohidratima, proteinima i mastima. Što se nalazi u kojoj hrani. Načini dokazivanja prisutnosti ugljikohidrata, proteina i masti u otopini.

Opis: Dokazivanje prisutstva polisaharida u hrani. Staviti uzorke hrane na podložak i na svaki kapnuti par kapi Lugolove otopine i promatrati obojenje. Dokazivanje monosaharida. Pripremiti 6 epruveta. U 1. i 4. staviti otopine različitih šećera. U 2. staviti sok banane ili kruške, u 5. staviti otopinu škroba. U 3.staviti otopinu bjelanjka, a u 6. mlijeko. Dokazivanje proteina. Pripremiti 4 epruvete. U 1. i 3. dodati otopinu bjelanjka. U 2. i 4. dodati otopinu šećera. Ekstrakcija lipida i određivanje stupnja nezasićenosti masnih kiselina.

Izvođeno: 2013./2014. u vrtićima i OŠ, Dan za znanost, Đir po Ruđeru, Znanstveni piknik 2014.

Biografija: 

Udruga eSTUDENT se bavi popularizacijom znanosti od 2012. godine. Kroz vlastiti projekt Znanost za sve posjetili smo više od 10 škola i vrtića te održali preko 25 samostalnih radionica i predavanja za djecu i studente, a članovi dolaze s čak 5 različitih fakulteta. Surađivali smo na projektu FER-a ŠUZA, „Iz škole u znanost i akademsku zajednicu“. Od početka djelovanja sudjelovali smo na dva Znanstvena piknika, Danu za znanost, Đir po Ruđeru te prošlogodišnjem Festivalu znanosti s preko 15 aktivnosti, za koje smo bili na raznim televizijskim i radio emisijama.

Ana Milinović rođena je i odrasla u Zagrebu, 22godišnja studentica profesorskog smjera fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Od 2012. godine se bavi popularizacijom znanosti u udruzi eSTUDENT, gdje je ak. god. 2013./2014. vodila jedan od timova. Sudjelovala je na velikim popularizacijskim događajima dva Znanstvena piknika, dvije Noći istraživača, prošli Festival znanosti, Dan za znanost i Đir po Ruđeru. Redovito sudjeluje na Internacionalnoj konferenciji studenata fizike (ICPS), gdje je više puta prezentirala, a trenutno je i podpredsjednica Internacionalne udruge studenata fizike (IAPS) zbog čega je i član mreže HOPE (Horizons in Physics Education).