Skip to content Skip to navigation

Boje sunca – radionica oslikavanja pigmentnim bojilima, Ana Sutlović, Blanka Puhak Stanči i Viktorija Kostelac Brletić, studenti TTF-a i korisnici Centra za rehabilitaciju Zagreb – Podružnica Orlovac

Datum: 
subota, 25 travnja, 2015 -
12:0014:00
Lokacija: 
ZagrebTehnički muzej, Savska 18TM Velika dvorana
Publika: 
predškolski i niži raz. OŠ
5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ
djeca s posebnim potrebama
Vrsta događaja: 
Radionica
Sažetak: 

Sudionici radionice će biti potaknuti na razmišljanje: Koje boje je Sunce? Koje boje je Sunčeva zraka? Zašto je duga šarena? U sklopu radionice posjetitelji će moći sami obojiti Sunce na torbici od žutice, izraziti svoju osobnost i ponijeti lijepi suvenir s Festivala znanosti. Pri tome će se upoznati s pigmentnim bojilima koja se mogu koristiti za postizanje obojenih efekata na tekstilnim materijalima raznog sirovinskog sastava, lako se fiksiraju, a proizvode se u iznimno širokoj paleti tonova. Zbog toga su pogodna za izradu hobi proizvoda i izražavanje osobne kreativnosti.

U kreativnom izričaju pomagat će studenti Sveučilišta u Zagrebu Tekstilno-tehnološkog fakulteta pod vodstvom doc. dr. sc Ane Sutlović te korisnici Centra za rehabilitaciju Orlovac pod vodstvom Blanke Puhak Stančić i Viktorije Kostelac Brletić.

Biografija: 

Doc. dr. sc. Ana Sutlović radi na Sveučilištu u Zagrebu Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zavodu za tekstilno-kemijsku tehnologiju i ekologiju. Znanstveno-istraživački i nastavni rad usmjeren joj je na područje bojanja i tiska tekstila sintetskim i prirodnim bojilima. Rezultate istraživanja prezentira u znanstveno-stručnim domaćim i stranim časopisima te na konferencijama.

Blanka Puhak Stančić i Viktorija Kostelac Brletić djelatnice su Centara za rehabilitaciju Zagreb, sjedište Orlovac, ustanove Ministarstva socijalne politike i mladih koja brine o odraslim osobama s intelektualnim teškoćama. U radionicama izrade keramičkih proizvoda i oslikavanja tekstila osposobljavaju korisnike u likovnom procesu i stvaralaštvu potičući zadovoljstvo, samopouzdanje i veselje finalizacijom likovnih radova te tako znatno poboljšavaju kvalitetu življenja.

Blanka Stančić Puhak diplomirala je u Engleskoj (Kent) na University of Canterbury BA (Hons) Dizajn keramike, a na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje stekla u Ljubljani stekla magisterij iz kiparstva. Likovni je terapeut pri Centru za rehabilitaciju Zagreb, podružnica Orlovac. Završila je više edukacija iz art terapije. Trenutno je na dvogodišnjoj edukaciji iz Clinical Art Expressive Therapy u Zagrebu. Koncentrira svoj rad na integraciju osoba s intelektualnim teškoćama u sustav hrvatske suvremene umjetnosti kroz izložbe i umjetničke kolonije.

Viktorija Kostelac Brletić diplomirala je na smjeru modni dizajn na Sveučilištu u Zagrebu Tekstilno-tehnološkom fakultetu i radi u Centru za rehabiliatciju Zagreb, podružnica Orlovac kao radni instruktor na oslikavanju tekstila. S korisnicima Centra priprema likovne radove na prirodnim materijalima (žutica) na kojima prevladavaju reprodukcije crteža i slika korisnika Orlovca.