Skip to content Skip to navigation

Svjetlost u kemiji, Martina Periša i Ana-Marija Čižmek

Datum: 
subota, 25 travnja, 2015 -
10:0012:00
Lokacija: 
ZagrebTehnički muzej, Savska 18TM Velika dvorana
Publika: 
predškolski i niži raz. OŠ
5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ
Vrsta događaja: 
Radionica
Sažetak: 

Svaki dan u našoj okolini se događaju čarobne stvari. Kako? Zašto? Ne, nisu za to zaslužne nikakve čarobne sile kako većina nas misli. Za sve je kriva kemija koja zadire u sve pore našeg života.

Na ovoj radionici pokušat ćemo otkriti neke tajne kemije. Hoće li nam pri tome trebati čarobni štapić? Dođite i saznajte! Vjerujemo da ćete nakon radionice izaći s mišlju: „Baš je fora ta kemija“.

Biografija: 

Martina Periša, dipl. ing. (1984.) rođena je u Livnu gdje 2003. godine završava Opću gimnaziju. Iste godine upisuje Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT), Sveučilište u Zagrebu. Zbog odličnog uspjeha na prvoj godini studija ostvaruje pravo na stipendiju za nadarene studente Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske koju prima tijekom cijelog studija. Na četvrtoj godini studija bila je finalistica za Top stipendiju. Na Zavodu za analitičku kemiju FKIT-a zapošljava se 2009. godine i upisuje doktorski studij Inženjerska kemija na FKIT-u. Znanstveno se bavi razvojem kromatografskih metoda određivanja farmaceutskih aktivnih tvari i njihovih razgradnih produkata u okolišu.

Ana-Marija Čižmek (1992.) rođena je u Zagrebu gdje završava osnovnu školu Većeslava Holjevca. Nakon toga upisuje Opću gimnaziju (II.gimnazija), a 2011. godine Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, smjer Kemija i inženjerstvo materijala. Stručnu praksu je odradila na Institutu Ruđera Boškovića u Zagrebu, Laboratorij za molekulsku spektroskopiju gdje je bila uključena u dva projekta (određivanje faznih prijelaza liposoma i temperaturna studija amonij-borana u različitim matricama). Od stranih jezika koristi se engleskim i francuskim u govoru i pismu.