Skip to content Skip to navigation

Sunce za Teobroma caccao i za kvalitetnu čokoladu, Danijela Ašperger i Sena Jorgić

Datum: 
subota, 25 travnja, 2015 -
10:0012:00
Lokacija: 
ZagrebTehnički muzej, Savska 18TM Velika dvorana
Publika: 
predškolski i niži raz. OŠ
5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ
Vrsta događaja: 
Radionica
Sažetak: 

Teobroma caccao je drvo kakaovca koje, unatoč tome što izraste i do desetmetarskog diva, raste u specifičnom tropskom podneblju s točno doziranim svjetlom Sunca na visokim nadmorskim visinama. S vremenom se preselio i u vruću Afriku, no to je utjecalo i na kvalitetu plodova. Kvaliteta čokolade ovisi prvenstveno o kvaliteti kakaovca, a kvaliteta kakaovca o podneblju u kojem raste. I dok kakaovac zahtjeva Sunčevu svjetlost, vlagu i toplinu, čokolada kao konačan proizvod traži tamne, suhe i hladne prostore da bi je se moglo što duže čuvati do konzumacije. Upravo sadržaj antioksidansa otkriva iz kojeg podneblja dolazi kakaovac, kako je skladištena i čuvana čokolada. Analiza antioksidansa provodi se u laboratorijima kako bi se odredila cijena sirovine, a to diktira cijenu čokolade.

Na ovoj radionici posjetitelji će moći naučiti kako se određuju karakteristični flavonoidi u čokoladi tankoslojnom kromatografijom, dokazati prisutnost željeza, ukloniti masnoće iz čokolade i na taj način otkriti slatke tajne čokolade.

Biografija: 

Dr. sc. Danijela Ašperger rođena je 22. prosinca 1973. u Zagrebu. Diplomirala je (1998.), magistrirala (2003.), doktorirala (2007.) i od 2013. godine izvanredni je profesor na Fakultetu kemijskoga inženjerstva i tehnologije u Zagrebu. Na istom se fakultetu zaposlila 1999. godine kao asistent na Zavodu za analitičku kemiju. Područje znanstvenoga interesa su joj analitička kemija, kromatografske metode i određivanje toksičnosti organskih zagađivala u okolišu. Objavila je 38 znanstvena rada. Članica je Hrvatskoga društva kemijskih inženjera – Sekcija za kromatografiju, te Društva diplomiranih inženjera i prijatelja Kemijsko-tehnološkoga studija (AMACIZ). Godine 1997. dobila je Rektorovu nagradu.

Sena Jorgić (studentica III. godine preddiplomskog studija Primijenjena kemija) rođena je 8. veljače 1993. godine u Puli. Završila osnovnu školu Centar, a 2011. godine maturirala u gimnaziji Pula na općem smjeru. Iste godine upisuje preddiplomski studij Primijenjene kemije na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu.