Skip to content Skip to navigation

Opažanje Sunca, Damir Hržina i Alan Jadanić

Datum: 
srijeda, 22 travnja, 2015 -
12:0014:00
Lokacija: 
ZagrebTehnički muzej, Savska 18TM Dvorište
Publika: 
predškolski i niži raz. OŠ
5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ
Vrsta događaja: 
Radionica
Sažetak: 

Sunce kao najbliža zvijezda još uvijek krije brojne nepoznanice. Sustavnim motrenjima čak i pomoću amaterske opreme moguće je saznati dosta o njegovoj aktivnosti i rotaciji. Ovom prilikom će se prikazati kako opažati Sunce na sigurne načine i to uporabom neutralnih filtra, H-alfa filtra te metodom projekcije. Uz to demonstrirat će se kako crtati, ali i snimati Sunce da bi se dobile upotrebljive fotografije koje mogu poslužiti za daljnju obradu i tako proširiti sazanja o nama najbližoj zvijezdi.

Biografija: 

Damir Hržina, dipl. ing. djelatnik je Zvjezdarnice Zagreb od 1999. godine. Diplomirao je na Strojarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1998.). Radove vezane uz fiziku Sunca objavljivao je u časopisima Solar Physics, Sun and Geosphere i Hvar Obs Bull. Zamjenik je urednika časopisa Čovjek i svemir te glavni i odgovorni urednik časopisa Bolid. Dugogodišnji je član Državnog povjerenstva za susrete i natjecanja iz astronomije. Voditelj je Hrvatskog olimpijskog tima na astronomskim i astrofizičkim olimpijadama.

Alan Jadanić dugogodišnji je dopredsjednik Astronomsko astronautičkog društva Zagreb s višedesetljetnim praktičnim iskustvom u opažanjima astronomskih objekata i astrofotografiji. Radove je objavljivao u astronomskim časopisima i na izložbama astrofotografija te je aktivno sudjelovao na brojnim javnim astronomskim opažanjima diljem zemlje.