Skip to content Skip to navigation

Sunca trak (izložba fotografija Gorana Kovačevića)

Datum: 
ponedjeljak, 20 travnja, 2015 -
10:0021:00
utorak, 21 travnja, 2015 -
10:0021:00
srijeda, 22 travnja, 2015 -
10:0021:00
četvrtak, 23 travnja, 2015 -
10:0021:00
petak, 24 travnja, 2015 -
10:0021:00
subota, 25 travnja, 2015 -
10:0021:00
Lokacija: 
ZagrebTehnički muzej, Savska 18TM Velika dvorana
Vrsta događaja: 
Izložba
Sažetak: 

Izložba „Sunca trak“ u sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti u Tehničkom muzeju u Zagrebu prikazuje odraze Sunca u gradskim ambijentima te prirodi. Sunce kao motiv ovogodišnjeg Festivala znanosti motiv je i čitave izložbe. Kroz izloške možemo vidjeti posvuda Sunca trak i Sunca trag, no samo Sunce tek tračkom možemo vidjeti na posljednjoj fotografiji izložbe.

Izložbom su obuhvaćeni motivi gradova i prirode, nastali tijekom fotografskih lutanja i profesionalnih terenskih obilazaka. Nakon dosadašnjih izložbi „Hrvatska fotografija ’97.“, „Obrisi Zagreba“, „Krka i Vrlika“, „S naših terena“, „Kap…slap“ te „Nekad i sad“ i „WSBS (White Sea Biological Station)“, ova izložba nastavlja s nizom prikazivanja prirodnih elemenata i ljepota Hrvatske i svijeta. Izložba je i nastavak započete i izvrsne suradnje s Festivalom znanosti i Tehničkim muzejem. Posjetiteljima Festivala znanosti žele se ugodni trenutci prilikom razgledavanja izložbe.

Biografija: 

Goran Kovačević, izvanredni profesor na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, rođen je 1974. godine u Zagrebu. Sudjelovao je u četiri znanstvena i privredna projekta. Autor i koautor je 25 znanstvenih radova, poglavlja u znanstvenoj knjizi te tri priručnika, 12 stručnih radova i četiri ostala rada. Sudjelovao je na velikom broju međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova, ostvaruje više domaćih i međunarodnih suradnji te sudjeluje u provođenju i realizaciji aktivnosti po Programskom ugovoru s MZOS. Područje znanstvenog interesa je simbioza, evolucija i ekotoksikologija. Glavni objekt istraživanja je zelena hidra, a primarni znanstveni interes istraživanje simbioze slatkovodnih organizama. Istražuje tijek simbiogeneze i mehanizme simbioze, staništa, kao i izolaciju te filogenetski i taksonomski status endosimbionata. Rezultati nalaze svoju praktičnu primjenu i kroz poticanje znanstvenog rada studenata, a implementacijom dobivenih rezultata unapređuje preddiplomsku i poslijediplomsku nastavu. Između ostalog, dugogodišnji je član Državnih povjerenstava za natjecanja iz biologije. Bavi se i fotografijom. Ovo je njegova šesta samostalna izložba.