Skip to content Skip to navigation

Plastika i plastični predmeti oko nas (izložba fotografija Romeo Deša)

Datum: 
ponedjeljak, 20 travnja, 2015 -
10:0021:00
utorak, 21 travnja, 2015 -
10:0021:00
srijeda, 22 travnja, 2015 -
10:0021:00
četvrtak, 23 travnja, 2015 -
10:0021:00
petak, 24 travnja, 2015 -
10:0021:00
subota, 25 travnja, 2015 -
10:0021:00
Lokacija: 
ZagrebTehnički muzej, Savska 18TM Velika dvorana
Vrsta događaja: 
Izložba
Sažetak: 

Plastika je materijal 21. stoljeća. Materijal, odnosno proizvodi izrađeni od brojnih vrsta plastike sve su prisutniji u svim porama našeg života. Ti su proizvodi korisni, jeftini su, praktični, prilagodljivi, upotrebljivi, ekonomični, energijski i ekološki pogodni. No, naše ponašanje s plastikom je upitno. Blog „Plastično je fantastično“ upravo se bavi tim materijalom. To je prikaz plastike, a posebno plastičnih vrećica, što su, kakve su, od čega su, što nam znače i što nam čine u našim životima, koja i kakva je korist od njih, koja i kakva je šteta i je li plastika „Bogom dana“ ili je vražje djelo. Blog nastoji pozitivno, znanstveno dokazano prikazati plastiku u cjelini pa tako i plastične proizvode. Katkad se čini da se bori protiv vjetrenjača, ali iz dana u dan čitateljstvo počinje drugačije sagledavati plastiku i svakodnevne plastične proizvode. Pokušava se na jedan prihvatljiviji, stručno i znanstveno popularniji način pisati o plastici, dati relevantne stručne i znanstvene dokaze o izvorima i podacima koji se koriste, razbiti neke uvriježene mitove, neistine i poluinformacije, sve ne bi li se proširila istina i suprotstavljalo neopravdanim protivnicima i katastrofičarima koji su protiv svega, pa i protiv plastike. Blog, odnosno autor bloga, provjerenim stručnim i znanstvenim činjenicama želi promijeniti percepciju plastike i plastičnih proizvoda koji nas svakodnevno okružuju u svim sferama našeg života.

Izložba je rezultat fotografskog natječaja na blogu „Plastično je fantastično“ (http://plasticno-je-fantasticno.blog.hr/) tijekom 2014. godine. Natječaj za najbolju fotografiju raspisan je s namjerom da se kroz djela foto amatera, fotografa profesionalaca, umjetnika i brojnih zaljubljenika u fotografiju, upravo kroz ovu vrstu izričaja - fotografiju, javnost upozna s plastičnim proizvodima te utječe na njezinu percepciju plastike, odnosno stav prema plastici i plastičnim proizvodima putem djela svakoga pojedinog sudionika natječaja. I kao rezultat, od svakog sudionika natječaja dobiven je prikaz, osobno viđenje plastike i plastičnih proizvoda iz svakodnevnog života, odnosno autorov pogled na plastiku i plastične proizvode - od onih svakodnevnih, iz područja kojim se autor profesionalno ili amaterski bavi, do fotografija koje prikazuju događaj, trenutak ili jednostavno plastični proizvod, ali okom autora, s autorovom crtom osobnosti odnosno njegovim stavom.

Na natječaj su se javila 63 autora iz Italije, Slovenije, Njemačke i Hrvatske koji su poslali 440 fotografija u 155 fotogalerija. Na izložbi će biti izložene 54 fotografije od kojih je 10 nagrađenih.

Biografija: 

Romeo Deša, ing. brodostrojarstva rođen je 9. kolovoza 1957. u Bosanskom Novom, BiH. Po rođenju seli s roditeljima u Rijeku gdje je završio školovanje. Pohađao je srednju Pomorsku školu Bakar - brodostrojarski odsjek te I. stupanj Fakulteta za pomorstvo i saobraćaj gdje je stekao zvanje brodostrojarski inženjer. Nakon srednje škole plovio je u okviru časničkog staža u trajanju od 1 godine na brodovima Jugolinije te položio časnički ispit za časnika trgovačke mornarice, a nakon završenog fakulteta zaposlio se u Mesokombinatu - Rijeka na poslovima voditelja strojarnice rashladnih sustava.
Od 1. ožujka 1983. zaposlen je u DINA Petrokemiji. Tijekom rada u DINA Petrokemiji obavljao je razne poslove: operater u procesu, šef smjene, poslovođa proizvodnje, inženjer u procesu, šef protupožarne i fizičko-tehničke zaštite, šef procesa, šef proizvodnje, voditelj projekta, rukovoditelj postrojenja, a sada je pomoćnik direktora za proizvodnju.
Autor i urednik je bloga Plastično je fantastično (http://plasticno-je-fantasticno.blog.hr/). Namjera objave tekstova na blogu je upoznavanje šire javnosti s provjerenim dokazima o prednosti i nedostatcima plastičnih proizvoda, osobito plastičnih vrećica duž lanca od proizvodnje tih materijala, uporabe plastičnih proizvoda do gospodarenja tim otpadom s ciljem točne i pravilne informiranosti javnosti. Od studenoga 2011. kada je osnovao blog objavio je na njemu više od 1000 tekstova. Međutim, objavio je i deset tekstova u inozemstvu kao komentare članaka drugih autora ili u raspravama koje su otvorili razni mediji. Napisao je još daljnjih pedesetak tekstova za ostale hrvatske medije. Objavio je i nekoliko članaka u znanstveno-stručnom časopisu Polimeri.
Član je mnogih stručnih organizacija vezanih za plastiku i gumu te je dosad sudjelovao na nekoliko tribina, stručnih skupova i prezentacija radova. Društvo za plastiku i gumu predložilo ga je za godišnju nagradu za popularizaciju znanosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta 2013. godine.
Više puta autorski je sudjelovao na stručnim konferencijama proizvođača polietilena Europe. Dragovoljac je Domovinskog rata, nositelj Spomenice Domovinskog rata i dobitnik medalje Oluja 1995. godine. Oženjen, otac dvoje djece, živi i radi u Omišlju na otoku Krku.