Skip to content Skip to navigation

Hranidbeni lanac u moru

Datum: 
četvrtak, 23 travnja, 2015 -
09:0015:00
petak, 24 travnja, 2015 -
09:0015:00
subota, 25 travnja, 2015 -
09:0015:00
Lokacija: 
RovinjCentar za istraživanje mora, Rovinj, G. Paliage 5
Vrsta događaja: 
Radionica / Predavanje
Sažetak: 

Hranidbeni lanac u moru započinje emisijom sunčevog zračenja i njegovom interakcijom s morskim organizmima na površini mora. Primarni proizvođači, poput alga i fitoplanktona, sunčevu energiju procesom fotosinteze pretvaraju u kemijsku koju pohranjuju u organskim molekulama te ju koriste za životne funkcije. Sekundarni proizvođači (razni školjkaši, ribe, kitovi) hrane se primarnim proizvođačima te indirektno i sami ovise o Suncu. Konzumiranjem morskih organizama, na vrhu hranidbenog lanca u moru, možete se naći i Vi (čovjek). Doznajte odgovore na mnoga zanimljiva pitanja poput: Može li hranidbeni lanac u moru preživjeti bez sunčeve energije? Kako toksične tvari, poput plastike, mogu dospjeti na vaš stol u otmjenom restoranu? Što su to nanočestice, moramo li ih se bojati? Gdje završava energija nakon konzumacije sekundarnih proizvođača? Osim toga, imat ćete priliku vidjeti mnoge oku nevidljive morske organizme.

Četvrtak 23.4.2015. i petak 24.4.2015. - 9-15 sati namijenjeni su organiziranim grupama predškolske, školske i srednjoškolske dobi uz pratnju njihovih voditelja.
Program kroz koji će Vas naši znanstvenici upoznati s tajnama hranidbenog lanaca u moru, u trajanju od 90 minuta, namijenjen je grupama od 15-20 djece uz
prethodnu rezervaciju na mirta@cim.irb.hr ili na telefon 0981977624.

Subota 25.4.2015. - 9-15 sati, program namijenjen široj publici. Uz radionice i izložbu organizirana su i predavanja naših znanstvenika iz CIM-a.

NAGRADNA IGRA: Donesite nam crtež/poster hranidbenog lanca u moru i sudjelujte u nagradnoj igri.

Posjetite nas u  prostorijama našeg povijesnog Akvarija gdje ćete upoznati stanovnike Jadranskoga mora uz stručno vodstvo naših znanstvenika.

 
Biografija: 

Mirta Smodlaka Tanković, dipl.ing.biol.

Dr.sc. Maria Blažina

Dr.sc. Željko Jakšić

Dr.sc. Jelena Godrijan

Dr.sc. Daniel Mark Lyons

Dr.sc. Daniela Marić Pfannkuchen

Dr.sc. Martin Pfannkuchen

Ivan Balković, mag.biol.

Ana Baričević, dipl.ing.biol.

Petra Burić, mag.ing.mol.biotech.

Darko Ferenčević, dipl.ing.biol.

Marino Korlević, dipl.ing.biol.

Nataša Kužat, mag.forenz.

Maja Levak, mag.ing.cheming.

Ksenija Matošović, dipl.ing.chem.

Denis Škalic, univ.bacc.mariscient.

Victor Stinga Perusco