Skip to content Skip to navigation

Valerija i ViValdi: Lego roboti koji donose novi val zabave u svakodnevno (m)učenje

voditelji: Tomislav Jagušt, Ana Sović i Sara Horvat

Datum: 
Petak, Travanj 11, 2014 -
15:00 to 16:00
Lokacija: 
ZagrebTehnički muzejVelika dvorana
Publika: 
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ
Vrsta događaja: 
Radionica
Sažetak: 

Jeste li ikad poželjeli imati vlastitog robota koji će vam donijeti sok iz frižidera, ispeći omiljeni kolač, a usput i odigrati s vama partiju igre križić-kružić? Ili robota koji bi vam pomagao u učenju matematike, tako da umjesto vas, ali po vašim uputama, crta različite valove po papiru? Jeste li znali da uz malo truda i hrpice Lego kockica, takvog robota možete i sami sastaviti? Predstavljamo Valeriju i ViValdija, Lego robote koje smo naučili rješavati razne zanimljive probleme. Ok, možda vam ne mogu ispeći kolač (još!) ali smo sigurni da će vas i bez toga oduševiti svojim mogućnostima. A možda vas i puste da ih koji put pobijedite u križić-kružiću...

Biografija: 

Tomislav Jagušt rođen je 23.10.1980. u Zagrebu. Diplomirao je računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, gdje je trenutno i zaposlen. Sudjeluje u izvođenju nastave iz kolegija Programiranje i programsko inženjerstvo, Algoritmi i strukture podataka, Baze podataka i Napredni modeli i baze podataka. Područje znanstvenog rada mu je Semantički web. Zanimaju ga bežične računalne mreže i radioamaterizam, a nekoliko godina je bio suradnik časopisa PC Chip i informatičkog priloga Večernjeg lista. Na užas svoje supruge sakuplja stara elektronička i mehanička računala i igraće konzole.

Ana Sović znanstvena je novakinja - viši asistent na Zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija FER-a. Članica je Odbora za cjeloživotno obrazovanje i e-učenje na FER-u, te udruženja IEEE i EURASIP. Završila je CARNET-ovu E-learning akademiju, smjer Tutoring. Dva kolegija na kojima sudjeluje osvojili su nagrade za multimedijalne sadržaje u e-kolegiju Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je priznanja i brončane medalje "Josip Lončar" (2004. i 2006. godine), te godišnje državne nagrade za tehničku kulturu "Faust Vrančić" 2013. godine. Mentorica je robotike u Centru za poticanje darovitosti djeteta "Bistrić", predsjednica Foto video kluba "35 mm" Križ, članica je državnog povjerenstva natjecanja "Opisujemo sustave", te organizator i voditelj multidisciplinarne Ljetne škole Ivanić-Grad za učenike osnovnih škola.

Sara Horvat studentica je pete godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva, smjera Informacijska i komunikacijska tehnologija, profila Obradba informacija. Najdraži predmet, još od osnovne škole, joj je matematika što je dovelo do zapaženih rezultata na mnogim matematičkim natjecanjima. Uzevši to u obzir, nije čudo što je upisala i završila matematičku XV. gimnaziju. U zadnje vrijeme traži poslove preko student servisa i psihički se priprema za pisanje diplomskog rada čija će tema biti vezana za lego robote. Proučavanjem lego robota i njihovim mogućnostima bavi se odnedavno, nakon što je imala pozitivna iskustva s ljetnom praksom u CROZ-u gdje je bila suradnica u Scratch nastavi. Uz to, nedavno se upisala u autoškolu pa malo više pripazite dok ste na cesti.