Skip to content Skip to navigation

Slušanje i govor – trikovi za male

voditelji: Klub studenata fonetike Eufonija

Datum: 
Petak, Travanj 11, 2014 -
15:30 to 16:30
Lokacija: 
ZagrebTehnički muzejVelika dvorana
Publika: 
predškolski i niži raz. OŠ
5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ
djeca s posebnim potrebama
Vrsta događaja: 
Radionica
Sažetak: 

Radionica će najmlađima pokazati kako izgleda jednostavan komunikacijski lanac. Što ga čini i jesu li to samo onaj koji govori i onaj koji sluša. Izradom dvaju modela prikazat će se kako govorimo, a kako slušamo. Igrat ćemo zvučni memory sa zvukovima, slikama i pojmovima koje vežemo uz govor i sluh. Okušat ćemo se u brzalicama, i to ne samo u poznatoj ‘riba ribi grize rep’. Da ne čujemo samo zato što imamo uši, dokazat ćemo ispitivanjem koštane vodljivosti zvuka. Igrom i pjevanjem otkrit ćemo i što je to pentatonika te kako nam je pentatonska ljestvica urođena. Oni kreativniji moći će se izraziti bojanjem i crtanjem.

Radionica se sastoji od niza demonstracija. Objasnit ćemo što je to komunikacijski lanac, tko je izvor, a tko primatelj poruke. Prikazat ćemo kako nastaju glas i govor, i zašto sve kreće od pluća, a završava na izlasku iz usne šupljine. S druge strane, izradom modela pokazat ćemo i kako čujemo, kako izgleda slušni put: gdje završava zvuk koji dolazi na ušku, a kako možemo čuti i preko kostiju. Pokazat će se najjednostavnije vježbe za glas i izgovor, koje inače fonetičari rade s govornim profesionalcima, a čut ćemo i šaljive trominutne govore. Demonstrirat ćemo kako ‘izgledaju’ različite frekvencije, i kako nam je urođena pentatonska ljestvica. Za najmlađe ćemo pripremiti zvučni memory, spajanje zvukova, slika i pojmova vezanih uz govor i sluh, te izgovaranje brzalica. Najupornije čeka i kratak kviz.

Biografija: 

Klub studenata fonetike Eufonija osnovan je 2013. godine s ciljem unapređivanja i promicanja obrazovnih, društvenih i kulturnih interesa studenata fonetike Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Problematiziraju se aktualna pitanja vezana uz studij fonetike te se organiziraju različite aktivnosti studenata koje mogu doprinijeti kvaliteti samog studija te olakšati studentima da vlastitom inicijativom i projektima sudjeluju u ispunjavanju tog cilja.

Klub uspješno surađuje s matičnim Odsjekom, a dosad je uspio ostvariti suradnju i s drugim studentskim udrugama i organizacijama, kao što su Radio Student i TV Student na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, te Odsjek za Informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu preko projekta Studenti čitaju djeci - u svrhu promicanja knjiga i čitanja.

Izlagatelji su studenti od druge do pete godine - Ana Vlah, Nives Vujasić, Amanda Augustinović, Darija Forko, Ivana Lovrečić, Antonio Klarić, Lukrecia Lovrić, Anamarija Šepić, Tara Jelovac, Tea Landripet, Tena Žganec, Sandra Grgić, Karmen Jokić.