Skip to content Skip to navigation

Meteorološko motrenje – meteorološka postaja Tehnički muzej

voditeljice: Ana Weissenberger, Janja Milković i učenici Šumarske i drvodjeljske škole iz Karlovca – budući meteorološki tehničari

Datum: 
Srijeda, Travanj 9, 2014 -
11:00 to 12:00
Petak, Travanj 11, 2014 -
11:00 to 12:00
Lokacija: 
ZagrebTehnički muzejDvorište
Publika: 
predškolski i niži raz. OŠ
5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
Vrsta događaja: 
Radionica
Sažetak: 

U dvorištu Tehničkog muzeja postavljena je klasična klimatološka postaja za mjerenje osnovnih meteoroloških elemenata i pojava potrebnih za upoznavanje vremena i klime. Postaja ostaje trajno u dvorištu Muzeja i nakon završetka Festivala znanosti. Opremljena je osnovnim klasičnim meteorološkim instrumentima za mjerenje temperature i vlažnosti zraka, kišomjerom te registrirnim instrumentima.

Upoznajte se s načinom dobivanja i mjerenja meteoroloških podataka o kojima svakodnevno čitate u novinama ili ih čujete na radiju ili televiziji. Bez tih podataka prikupljenih širom Hrvatske i okolnog područja nema ni poznavanja vremena i klime, niti vremenskih prognoza koje nam često olakšavaju planiranje i svakodnevne aktivnosti.

Biografija: 

Mr. sc. Janja Milković zaposlena u Državnom hidrometeorološkom zavodu kao načelnica Službe za obradu i kontrolu podataka i praćenje klime. Uz redovite poslove objavila je veći broj znanstvenih i stručnih radova u domaćim i stranim časopisima te sudjelovala na mnogim domaćim i međunarodnim konferencijma. Od samog početka rada GLOBE programa u Hrvatskoj 1995. sudjeluje u osmišljavanju i provođenju tog programa. Članica je Državnog povjerenstva za GLOBE program i jedna od stručnih GLOBE voditelja, specijalizirana za područje meteorologije i meteoroloških mjerenja.

Ana Weissenberger diplomirala Fiziku atmosfere i mora na PMF-u Zagrebu, zaposlena u Službi za obradu i kontrolu podataka i praćenje klime Državnog hidrometeorološkog zavoda. Uz posao kontrole meteoroloških podataka, bavi se popularizacijom meteorologije u organizaciji DHMZ‑a i Festivala znanosti.