Skip to content Skip to navigation

Morski valovi u školi, voditeljica: Dunja Matulja

Datum: 
Petak, Travanj 11, 2014 -
11:00 to 12:00
Lokacija: 
RijekaOŠ Rikard Katalinić Jeretov
Publika: 
predškolski i niži raz. OŠ
Vrsta događaja: 
Radionica
Sažetak: 

Kratak opis radionice:

 1. Izrada vala u boci – promatranje oblika valova i putanje čestica u valu
  U plastičnu bocu se nalije voda s malo plave boje za hranu, do nekih 4/5. Na to se do vrha nalije ulje, kako bi se val mogao usporeno promatrati. Ljuljanjem boce nastaje val sličan morskom. Ako se u bocu ubaci mala kuglica stiropora, može se promatrati njezino gibanje, koje opisuje putanju pojedine čestice.
   
 2. Nastajanje površinskih valova, širenje valnoga poremećaja (u kadici – valovi zbog vjetra, kružni valovi)
  Kadica se napuni vodom te se sušilom za kosu, puhanjem, pomicanjem pločice (ravnala) i ubacivanjem predmeta stvaraju razne vrste valova.
   
 3. Površinska napetost (pokus s plutajućom spajalicom)
  Kako deterdžent djeluje na površinsku napetost?
 4. U tanjur se nalije voda, i po vodi se pospe malo papra, koji ostaje plutati. Zatim se u sredinu kapne deterdžent. Slijedi iznenađenje...
Biografija: 

Zovem se Dunja Matulja i rođena sam 29. ožujka 1982. Završila sam osnovnu školu "Gelsi", zatim "Salezijansku klasičnu gimnaziju", pa upisala studij brodogradnje na Tehničkom fakultetu u Rijeci. Po završetku studija, zaposlila sam se kao asistent/znanstveni novak na Fakultetu, a doktorirala sam 2013. godine. Bavim se hidrodinamikom plovnih objekata, udata sam, imam kćer i živim u Opatiji. U slobodno vrijeme volim čitati, slikati, preuređivati stari namještaj i ploviti.