Skip to content Skip to navigation

Lomeći valove

radovi studenata Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, mentor: Nenad Roban

Datum: 
Utorak, Travanj 8, 2014 -
08:00 to 20:00
Srijeda, Travanj 9, 2014 -
08:00 to 20:00
Četvrtak, Travanj 10, 2014 -
08:00 to 20:00
Petak, Travanj 11, 2014 -
08:00 to 20:00
Lokacija: 
RijekaKampus Trsat, Filozofski fakultet
* izložba otvorena 8.-15. travnja 2014.
Vrsta događaja: 
Izložba
Sažetak: 

Valovima se označuju pojave unutar različitih područja znanosti, prirode, kulture i svakodnevnog života. Njima se, uglavnom, označava prijenos energije kroz prostor i materiju. U pojedinim slučajevima valovi služe u komunikacijske svrhe, a korišteni su i na područjima umjetničkog djelovanja. Doba interneta označilo je kretanje tim medijem rječju koja je povezana s vožnjom na valovima: surfing. Povezujući surfing, valovima imanentan prijenos energije, označavanje prostora i želju za komunikacijom studentice i studenti kolegija Oblikovanja nakita oblikovat će objekte za tijelo i prostor. Generacijski studentice i studenti u potpunosti pripadaju skupini surfera na internetu dok im je, zbog blizine mora u njihovu životnom okolišu, fizička pojava valova svakodnevna, bliska slika zabilježena u njihovu vizualnom svijetu. Međutim, za izvedbu radova bit će potrebno da koristeći imaginaciju istraže, otkriju i potaknu apstraktnu moć, značenje i simbolizam valova te da im daju oblik u odgovarajućem materijalu. Vjerujem da će njihovi rezultati iznjedriti zanimljive vizualne doživljaje u koje, u ovom trenutku, ne možemo imati uvid. 

Biografija: 

Nenad Roban

Izv. prof. art. Nenad Roban (Koprivnica, 1951.) diplomirao je oblikovanje nakita na Kraljevskoj akademiji lijepih umjetnosti u Antwerpenu (Belgija), gdje je polazio i poslijediplomski studij na Višem institutu.

Početkom 90-ih je osnovao atelijer za izradu nakita, u kojem i danas stvara. Od 2007. godine predaje oblikovanje nakita na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Od 2009. godine predaje Uvod u dizajn i Arhitekturu i dizajn na Odsjeku nederlandistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu od 1973. godine.

Od 2005. djeluje i na drugim umjetničkim područjima (skulptura, objekti, fotografija, video itd.)

 www.nenadroban.com