Skip to content Skip to navigation

Paleoklima, sedimenti, ledene jezgre

predavač: Tihomir Marjanac

Datum: 
Petak, Travanj 11, 2014 -
17:45 to 18:30
Lokacija: 
RabOŠ Ivana Rabljanina
Publika: 
5. i 6. raz. OŠ
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ
S5
Vrsta događaja: 
Predavanje
Sažetak: 

Što je to paleoklima, i kako se istražuje? Što sve možemo o klimi "pročitati" u stijenama i kako to geolozi mogu otkriti kakva je klima vladala u davonoj geološkoj prošlosti? Što su ledene jezgre i što nam pak govore o klimi na Zemlji unazad 800.000 godina? Na sva ta pitanja možete dobiti odgovore na pezentaciji.

Biografija: 

Rođen je 1953. godine u Zagrebu. Studij geologije završio je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je magistrirao i doktorirao. Proveo je dvije i pol godine na postdoktorskom usavršavanju u Norveškoj.

Tijekom studija i neposredno nakon diplomiranja radio je kao geološki tehničar u Institutu za geološka istraživanja u Zagrebu (danas Hrvatski Geološki institut), a od 1982. godine zaposlen je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se sedimentologijom, istražuje tragove paleoseizmičkih događaja, geološke učinke udara asteroida, procese okršavanja i paleoklimu tijekom posljednjih 2 milijuna godina, a posebno oledbu Dinarida. Vodio je nekoliko međunarodnih i nacionalnih znanstvenih projekata.

Aktivno se bavi popularizacijom znanosti, održava javna predavanja, i organizator je geoloških i astronomskih radionica za školsku djecu koje se izvode u sklopu Škole u prirodi. Suorganizator je Festivala Znanosti u Zagrebu i koordinator obilježavanja Europske Noći istraživača u Hrvatskoj 2010. i 2011. godine. Suosnivač je udruge za promociju i zaštitu geološke baštine ProGEO-Hrvatska.