Skip to content Skip to navigation

Emina Pustijanac, Ines Kovačić: Život u zoni prskanja valova

Studenti: Vanja Jeremić, Marko Relić, Iva Kučinar, Matea Stankić, Žana Moslavac, Victor Stinga Perusco, Nikola Medić, Goran Stjepić, Denis, Škalic, Roberta Venier i Danijel Kablar - Sveučilišni studij Znanost o moru

Datum: 
Petak, Travanj 11, 2014 -
11:30 to 13:00
Lokacija: 
PulaSveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli
Publika: 
7. i 8. raz. OŠ, 1. raz. SŠ
2.,3., i 4. raz. SŠ
S4
S5
Vrsta događaja: 
Radionica / Predavanje
Sažetak: 

Nakon što posjetite naše radionice boravak na plaži dok vas prskaju valovi više neće biti isti. Pokušati ćemo vas uvesti u čaroban istraživački svijet znanstvenika. Pitanja će sama navirati, a mi ćemo zajedno potražiti odgovore. Posjetite naših čarobnih 7 radionica. Otkrijte tko se skriva u pijesku, a tko među kamenčićima, pogledajte pod lupom ta divna stvorenja. Bunite li se kad je ulazak u more sklizak i obrastao algama? Pogledajte malo bolje tko vas to ljuti. Učili ste i upoznali ugrožene i zaštićene vrste Jadrana, okušajte se u natjecanju i osvojite nagradu. Zanima li vas kako izgledaju ribe i dagnje kada nisu na tanjuru? Secirajte i proučite organske sisteme vaših omiljenih ručkova. Pokazati ćemo vam ''mikroskopski'' svijet u samo jednoj kapljici morske vode. Upustite se u mikroskopiranje te pogledajte bakterije i razne duge preparate. Pitate li se koje su invazivne vrste u Jadranu? Pitate li se zašto je more plavo ili zašto je slano? Dodjite i potražite odgovore, mi vas čekamo!

Publika će na info pultu biti upoznata za svima radionicama. Za prolazak kroz sve radionice i predavanja je predviđeno 1,5-2 sata.

Na početku posjeta predavanja će izvesti asistentice u trajanju od 10-ak minuta. Potom se posjetitelji raspoređuju u grupe po 3-5 posjetitelja, a voditilj/ica radionice ih vodi na svoj pult.

Radionice će izvoditi studenti i asistentice. Posjetitelji će biti upoznati s pojedinom temom, te će se na praktičnim primjerima (herbariji, zbirka zivotinja, akvarij, sediment, preparati za mikroskopiranje) pokušati prikazati rad na Sveučilišnom prediplomskom studiju Znanost o moru. Za posjetitelje ce biti organizirane igre za sve uzraste u sklopu svake radionice.

 

Teme radionica:

     1. SUPRALITORAL (pojas prskanja valova) I MEDIOLITORAL (pojas plime i oseke)

Studenti: Vanja Mitić, Marko Relić

U radionici će se predstaviti pojas prskanja valova i pojas plime i oseke, koja su veoma zanimljiva područja zbog ekstremnih i promjenjivih uvjeta okoliša. Jeste li razmišljali kako se organizmi prilagođavaju ovim uvjetima života? Jeste li uočili na plažama ove organizme? Dođite i saznajte što se krije na pjeskovitim i u kamenitim podlogama! Uvidite biološku raznolikost o kojoj niste mogli ni sanjati!

     2. Alge – sluzavi prijatelji

Studentica: Iva Kučinar

Radionica predstavlja alge, organizme od kojih se svi pomalo ježe. Dodjite i saznajte zašto alge nisu biljke? Koje skupine algi poznajete i možete li ih uočiti u moru i na našim primjerima? Saznajte koje su najučestalije alge u Jadranskom moru!

     3. Ugrožene i zaštićene vrste Jadranskog mora- Sačuvajmo ono što imamo

Studentice: Žana Moslavac, Matea Stankić

Radionica se bavi ugroženim i zaštićenim vrstama poput školjkaša plemenite periske, morskog konjica, svih dupina i morskih kornjača koje obitavaju u Jadran. Jeste li uočili sredozemnu medjedicu na pulskim plažama? Znate li da u moru ima morskih cvjetnica koje predstavljaju staništa brojnim morskim organizmima? Saznajte o zabrani izlova školjkaša prstaca kako bi zajednički sačuvali naše obale!

     4. Ribe – od pelagijala do bentala

Student: Victor Stinga Perusco

U radionici će se predstaviti kralješnjaci Jadranskog mora, pretežito ribe. Saznajte nazive riba  koje ste uočili pod maskom u zoni plime i oseke (mediolitoral) i u gornjem dijelu infralitorala (zona u koja je uvijek pod vodom)! Jeste li znali da pojedina vrsta je prilagođena pojedinim uvjetima života u ovim pojasevima?  Saznajte tko koga jede dok ljudsko oko ne vidi!

     5. Dagnja – pokazatelj stanja okoliša

Studenti: Nikola Medić, Danijel Kablar

U ovoj radionici predstaviti će se dagnja/pedoč/pizdica i njezina važna uloga  kao pokazatelja kakvoće morskog ekosustava. Znate li da je važno mjeriti masu, dužinu, visinu i širinu dagnje? Saznajte što nam ti parametri pokazuju! Dođite promatrati kako dagnja filtrira morsku vodu! Pogledajte na preparatima kako su građena tkiva dagnje!

     6. Mikroskopski svijet u kapljici morske vode

studentica: Roberta Venier

     7. More naše plavo

 student: Denis Škalic, Goran Stjepić

Kratkom prezentacijom upoznati ćemo  vas sa općim spoznajama o ekologiji mora. Saznati ćete odgovore na pitanja kao što su: zašto je more plavo ili zašto je more slano? Biti će riječi i o nekim važnijim morskim invazivnim vrstama koje predstavljaju prijetnju morskom ekosustavu. Kroz priču i igru prikazati će se tko je na vrhu, a tko na dnu hranidbenog lanca u moru.

Biografija: 

Ines Kovačić, rođena je 1981godine u Pakracu. Osnovnu skolu pohađa u Lipiku, a srednjoškolstvo obrazovanje, smjer opća gimnazija nastavlja u Pakracu. 1999. godine upisuje dodiplomski studij na Biološkom odsjeku, Prirodoslovno – matematičkog Fakulteta u Zagrebu, a početkom 2005. godine stječe zvanje dipl. ing. biologije,  te krajem 2005. prof. biologije. Poslijediplomski doktorski studij Oceanologija na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Zagrebu upisuje 2009. godine. Radi na Sveučilišnom prediplomskom studiju Znanost o moru Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli kao asistent na kolegijima Fiziologija morskih organizama, Ekofiziologija, Ekotoksikologija, Biološki učinci zagađivala, Radiologija i Stetne pojave u moru. Članica je Hrvatskog biološkog društva i Hrvatskog toksikološkog društva.

Emina Pustijanac, rođena je 1982. godine u Slovenj Gradecu u Sloveniji. Osnovnu školu i smjer prirodoslovne matematičke gimnazije pohađala je u Puli. 2006. godine diplomirala je na Biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani te stekla zvanje Univerzitetnog diplomiranog Mikrobiologa. Doktorirala je 2013. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani na području Mikrobiologije. Radi na Sveučilišnom prediplomskom studiju Znanost o moru Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli kao viši asistent na kolegijima Mikrobiologija, Sanitarna kontrola mora, Genetika i evolucija, Ciklus hranjivih soli i Ciklus organske tvari i eutrofikacija. Članica je Hrvatskog mikrobiološkog društva.