Skip to content Skip to navigation

Valovi kašmira

Nikolina Mijatović, Ana Zelić, Josip Novoselec, Željka Klir

Datum: 
Petak, Travanj 11, 2014 -
10:00 to 20:00
Lokacija: 
OsijekPoljoprivredni fakultet
Publika: 
2.,3., i 4. raz. SŠ
S4
S5
Vrsta događaja: 
Izložba postera
Sažetak: 

Iščešljavanjem kašmirske koze dobiva se jedno od najskupocijenije i najkvalitetnija prirodnih vlakn oblikujući finalni proizvod koji se zove kašmir ili pašmin što znači „fina vuna“. Najcjenjenija je fina mekana dlaka, blagog sjaja dobivena od mladih koza koja se koristi za izradu istomene tkanine, šalova i rubaca. Prihvatljive su sve prirodne boje, iako su poželjniji svjetliji tonovi, a osobito bijele boja.Promjer vlakana ne bi trebao biti veći od 18,5 mikrona, pri  čemu treba imati na umu da promjer raste s dobi životinje. Proizvodnja kašmira utemeljena je u Australiji u kasnim sedamdesetim godinama 20.st. Od tada su poznati genetski i okolišni čimbenici koji utječu na kvalitetu australskog kašmira. Osobine runa i tjelesne mjere životinje su glavne odrednice proizvodnje kašmira. Prosječan promjer vlakana, uvijenost i dužina vlakna kašmira u direktnoj su vezi s porastom proizvodnje kašmira na koju možemo utjecati adekvatnom hranidbom, jednim od najvažnijih paragenetskih čimbenika koji utječu na količinu i kvalitetu kašmira.

Biografija: 

Zovem se Nikolina Mijatović. Rođena sam 12. siječnja 1990. godine u Osijeku. Nakon završene srednje Poljoprivredne i veterinarske škole u Osijeku, smjer veterinarski tehničar, 2009. Godine, upisala sam Poljoprivredni fakultet u Osijeku, smjer agroekonomika, a nakon toga 2. listopada 2013. godine stekla sam zvanje sveučilišna prvostupnica inženjerka agronomije. Iste godine upisala sam diplomski studij, smjer specijalna zootehnika. Osim uspješnog završetka fakulteta, životni interesi su mi što učinkovitije sudjelovanje u aktivnostima vezanim uz fakultet, upoznavanje s organizacijom, prezentacijom, timskim radom, radom s ljudima te daljni napredak u budućnosti.