Skip to content Skip to navigation

Elektronska difrakcija

Mateja Drulak, Jelena Bijelić

Datum: 
Petak, Travanj 11, 2014 -
12:00 to 13:00
Lokacija: 
OsijekOdjel za kemiju
Publika: 
2.,3., i 4. raz. SŠ
S4
S5
Vrsta događaja: 
Izložba postera
Sažetak: 

Krajem 19. i početkom 20. stoljeća dolazi do znatnih napredaka u proučavanju struktura kristala. Jedni od najzaslužnijih za razvoj tog područja su W. Bragg, B. Vainshtein i Z. Pinsker. Do otkrića elektronske difrakcije došlo se uz pomoć poznavanja svojstava rendgenskog zračenja.  Izgled današnjih atomskih struktura dobiven je korištenjem tri difrakcijske metode: difrakcija x-zraka, neutronska difrakcija i elektronska. Elektronska difrakcija se obično koristi za proučavanje tankih filmova i fino raspršenih kristalnih materijala. Ona omogućuje određivanje kompletne strukture atomskih koordinata u kristalnoj rešetki, toplinskog titranja i kemijskih veza. Ove metode zračenja koriste se za analizu struktura različitih kristala, ali i za analizu drugih stanje materije: kvazi-kristale, neuređene sustave, molekule polimera, tekuće kristale, amorfne tvari i tekućine, izolirane molekule u pare i plinove i dr.

Biografija: 

Matea Drulak, rođena 27. travnja 1993. godine. 2012. godine završila srednjoškolsko obrazovanje u Gimnaziji P. Preradovića u Virovitici. Preddiplomski studij kemije na Sveučilištu J.J. Strossmayera u Osijeku je upisala 2012. godine. Trenutno je studentica druge godine Preddiplomskog studija.

 

Jelena Bijelić, rođena 04. travnja 1993. godine. 2012. godine završila srednjoškolsko obrazovanje u I. gimnaziji u Osijeku. Preddiplomski studij kemije na Sveučilištu J.J. Strossmayera u Osijeku je upisala 2012. godine. Trenutno je studentica druge godine Preddiplomskog studija.