dcsimg
 • Najbolji način za predviđanje budućnosti jest njezino stvaranje.

  Abraham Lincoln

 • Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova.

  Eleanor Roosevelt

 • Možda nismo u stanju pripremiti budućnost za svoju djecu, ali smo barem u stanju pripremiti svoju djecu za budućnost.

  Franklin D. Roosevelt

 • Svi su cvjetovi budućnosti u sjemenu sadašnjosti.

  Kineska

 • Budućnost ovisi o tome što radiš danas.

  Mahatma Gandhi

 • Nikada ne mislim o budućnosti – ionako prebrzo dolazi.

  Albert Einstein

 • Prošlost je duh, budućnost je san, sve što imamo je sada.

  Bill Cosby

 • Ako ne mislite o budućnosti, ne možete je ni imati.

  John Galsworthy

 • Problem s budućnosti je u tome što obično stiže prije nego smo mislili.

  Arnold Glasgow

 • Budućnost je uvijek u pokretu.

  Minch Yoda

Print

Zabavni i poučni eksperimenti u kemiji

Posted in Sažetak i biografija.

Kemija je znanost koja proučava tvari, njihova svojstva i međudjelovanja, a njeno razumijevanje pomaže u svakodnevnom životu: kuhanje je kemija, sve što je moguće dodirnuti, kušati ili pomirisati kemijski je preparat. Poznavanjem kemije lakše je objasniti svakodnevne stvari, poput činjenice zašto su detergenti za pranje rublja učinkovitiji u toploj vodi ili na kojem principu djeluje kvasac.

Organska kemija izučava spojeve koji sadrže ugljik ili točnije, molekule koje sadrže veze između ugljika i vodika, kao i njihove reakcije. Ona igra važnu ulogu u istraživanju i razvoju lijekova, hrane, goriva, plastičnih masa, te kemikalija prisutnih u domaćinstvima. Ova je radionica zamišljena kako bi se na zabavan način kemija približila polaznicima i svima onima koji nisu s njome usko povezani. U sklopu radionice izvodit će se zanimljivi eksperimenti za koje su potrebni jednostavni i bezopasni sastojci.

 

Silvija Korunda,dipl. inž., rođena je 15. 12. 1984. godine u Zagrebu. Osnovnu školu pohađala je u Svetoj Nedelji, a srednju školu na Zdravstvenom učilištu u Zagrebu gdje je maturirala 2003. godine. 2004. godine upisala je Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu gdje se na 4. godini studija opredijelila se za smjer Procesi i proizvodi, modul Organski procesi i proizvodi. Godine 2010/2011. upisala je poslijediplomski studij Inženjerska kemija te je od siječnja 2011. godine zaposlena na Fakultetu kao znanstveni novak na znanstvenom projektu prof. dr. sc. Silvane Raić-Malić „Razvoj i primjena novih molekula u pozitron-emisijskoj tomografiji (PET)“.

Andrijana Meščić, dipl. inž., rođena je 10.05.1985. u Gradačcu (BIH). Maturirala je (2004.) u Virovitici, a diplomirala (2009.) na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT) gdje je više puta izabrana za najboljeg studenta godine. Godine 2009. upisala je poslijediplomski studij Inženjerska kemija i zaposlila se kao znanstveni novak na Zavodu za organsku kemiju. Radi na projektu prof. dr. sc. Silvane Raić Malić „Razvoj i primjena novih molekula u pozitron emisijskoj tomografiji (PET)“.