dcsimg
 • Najbolji način za predviđanje budućnosti jest njezino stvaranje.

  Abraham Lincoln

 • Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova.

  Eleanor Roosevelt

 • Možda nismo u stanju pripremiti budućnost za svoju djecu, ali smo barem u stanju pripremiti svoju djecu za budućnost.

  Franklin D. Roosevelt

 • Svi su cvjetovi budućnosti u sjemenu sadašnjosti.

  Kineska

 • Budućnost ovisi o tome što radiš danas.

  Mahatma Gandhi

 • Nikada ne mislim o budućnosti – ionako prebrzo dolazi.

  Albert Einstein

 • Prošlost je duh, budućnost je san, sve što imamo je sada.

  Bill Cosby

 • Ako ne mislite o budućnosti, ne možete je ni imati.

  John Galsworthy

 • Problem s budućnosti je u tome što obično stiže prije nego smo mislili.

  Arnold Glasgow

 • Budućnost je uvijek u pokretu.

  Minch Yoda

Print

Boje unutar boja

Posted in Sažetak i biografija.

Svijet koji nas okružuje ispunjen je mnoštvom različitih boja. Prisutne su u svakodnevnom životu i pomažu nam u izvršavanju dnevnih zadataka, nose simboliku ili nam omogućavaju da uživamo u prirodi . Vidimo ih zahvaljujući svjetlosti. Svjetlost dolazi do predmeta te se jednim dijelom upija, a jednim dijelom odbija od njega. Boju vidimo zato što dio svjetlosti koji se odbio dolazi do našeg oka te se stvara dojam boje. Predmeti koji su bijele boje odbijaju sva zračenja, a predmeti koji su crni, upijaju sva zračenja.

Osnovne boje su crvena, žuta i plava. Sve boje u sebi sadrže osnovne boje i raznolikost se skriva u različitim kombinacijama osnovnih boja. Kroz radionicu ćemo otkriti  koje se osnovne boje skrivaju u bojama koje nas okružuju. Poslužit ćemo se analitičkom tehnikom koja se zove kromatografija. Njome se kemičari služe kada žele razdvojiti sastojke iz neke smjese. Razdvajanje smjese boja u ovoj radionici odvijat će se na papiru kao jednoj od jednostavnijih vrsta kromatografije.

 

Mirta Zrnčić dipl. kem. inž. matematički gimnaziju završava 2001. godine s odličnim uspjehom i iste godine upisuje Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Zbog uspjeha na prijemnom ispitu ostvaruje pravo na stipendiju Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske koju prima tijekom cijelog studija. Diplomirala je na Zavodu za analitičku kemiju gdje tijekom studija, ali i nakon diplome sudjeluje na vježbama raznih kolegija prvo kao demonstrator, a nakon diplome kao vanjski suradnik. Upisuje doktorski studij Inženjerska kemija na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije 2007. godine.

Zapošljava se u Plivi također 2007. godine u Kontroli kvalitete, Laboratorij Savski Marof. Na tom radnom mjestu ostaje sve do 2009. kada je primljena na Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu kao znanstveni novak.