dcsimg
 • Najbolji način za predviđanje budućnosti jest njezino stvaranje.

  Abraham Lincoln

 • Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova.

  Eleanor Roosevelt

 • Možda nismo u stanju pripremiti budućnost za svoju djecu, ali smo barem u stanju pripremiti svoju djecu za budućnost.

  Franklin D. Roosevelt

 • Svi su cvjetovi budućnosti u sjemenu sadašnjosti.

  Kineska

 • Budućnost ovisi o tome što radiš danas.

  Mahatma Gandhi

 • Nikada ne mislim o budućnosti – ionako prebrzo dolazi.

  Albert Einstein

 • Prošlost je duh, budućnost je san, sve što imamo je sada.

  Bill Cosby

 • Ako ne mislite o budućnosti, ne možete je ni imati.

  John Galsworthy

 • Problem s budućnosti je u tome što obično stiže prije nego smo mislili.

  Arnold Glasgow

 • Budućnost je uvijek u pokretu.

  Minch Yoda

Print

Budućnost antibiotika

Posted in Sažetak i biografija.

Imate gripu ili prehladu? Boli vas glava ili zub? Imate grlobolju? Najčešći odgovor na ovakva pitanja je popijte lijek. Koliko su vam puta propisali antibiotike? U zadnje vrijeme čini se i previše. Među mnogobrojnim lijekovima današnjice, antibiotici spadaju u najpropisivanije. Ono što ih razlikuje od drugih lijekova je činjenica da su to jedini lijekovi koji kad se daju pojedincu imaju učinak i na cijelu zajednicu. Razlog tomu je bakterijska rezistencija koju antibiotici mogu uzrokovati. Iako se već sad koriste u velikim količinama, očekuje se da će potrošnja rasti i dalje zbog porasta broja stanovništva i potrošnje po glavi stanovnika.

Znanstvena istraživanja su pokazala prisutnost ne samo antibiotika, nego i drugih lijekova u okolišu. Na koji način dospijevaju u okoliš? Što se s njima događa kada dospiju u okoliš? Odgovore na ova pitanja pronađite na predavanju.

Martina Periša, dipl. inž. (1984)rođena je u Livnu gdje 2003. godine završava Opću gimnaziju. Iste godine upisuje Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Zbog odličnog uspjeha na prvoj godini studija ostvaruje pravo na stipendiju za nadarene studente Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske koju prima tijekom cijelog studija. Na četvrtoj godini studija bila je finalistica za Top stipendiju. Dobitnica priznanja za zapaženi studentski znanstveni rad pod naslovom „Sinteza, strukturna karakterizacija i citostatska ispitivanja C-5 i C-6 disupstituiranih pirimidinskih derivata“. Na Zavodu za analitički kemiju, FKIT-a se zapošljava 2009. i upisuje doktorski studij Inženjerska kemija na FKIT-u. Znanstveno se bavi razvojem kromatografskih metoda određivanja farmaceutskih aktivnih tvari i njihovih razgradnih produkata u okolišu.