dcsimg
 • Najbolji način za predviđanje budućnosti jest njezino stvaranje.

  Abraham Lincoln

 • Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova.

  Eleanor Roosevelt

 • Možda nismo u stanju pripremiti budućnost za svoju djecu, ali smo barem u stanju pripremiti svoju djecu za budućnost.

  Franklin D. Roosevelt

 • Svi su cvjetovi budućnosti u sjemenu sadašnjosti.

  Kineska

 • Budućnost ovisi o tome što radiš danas.

  Mahatma Gandhi

 • Nikada ne mislim o budućnosti – ionako prebrzo dolazi.

  Albert Einstein

 • Prošlost je duh, budućnost je san, sve što imamo je sada.

  Bill Cosby

 • Ako ne mislite o budućnosti, ne možete je ni imati.

  John Galsworthy

 • Problem s budućnosti je u tome što obično stiže prije nego smo mislili.

  Arnold Glasgow

 • Budućnost je uvijek u pokretu.

  Minch Yoda

Print

Istraživanje toksičnosti spojeva bez eksperimentalnih životinjica

Posted in Sažetak i biografija.

Moderan način života i visoki standard kojemu težimo neminovno uključuje korištenje niza kemijskih spojeva kojima je naš organizam izložen putem vode, hrane, lijekova, kozmetičkih preparata itd. Da li ste se ikada zapitali kako možemo biti sigurni da spojevi iz zadnje kozmetičke linije nekog vrlo poznatog proizvođača nemaju štetno djelovanje na stanice vaše kože ili očiju? Da li ste ikada razmišljali o štetnosti spojeva koje uzimate kao ljekove kada ste bolesni? Da li je dovoljno sintetizirati spoj s odgovarajućim djelovanjem i pustiti ga u prodaju ili je prethodno potrebno testirati sve novosintetizirane spojeve i utvrditi njihovo djelovanje na niz mogućih djelovanja i interakcija kada se nađu u organizmu? Naravno, sve tvari koje koristimo i koje su namjenjene za masovnu upotrebu moraju biti testirane i sigurne za upotrebu. Dugo godina takvi eksperimenti su se provodili na životinjama, no možemo li dobiti valjane podatke o nekom spoju i njegovom učinku na organizam, a da ne koristimo životinje kao test sustav? Kako nam primjena biljnih i životinjskih stanica uzgojenih van organizma može dati vrlo važne informacije o učinku nekog spoja? Da li je moguće stvoriti tkivo slično ljudskom van organizma i koristiti ga za toksikološka testiranja? Kako doći do podataka o prolasku aktivne tvari kroz kožu ili epitel crijeva, njenom metabolizmu, učinku na stanice i imuni sustav a da ne koristimo životinje? Mogu li nam u utvrđivanju potencijalnog mutagenog učinka neke tvari pomoći bakterije ili plijesni? Odgovore na ova pitanja i mnoga druga dobiti ćete ako posjetite našu radionicu ovogodišnjeg Festivala znanosti.

 

Ksenija Durgo rođena je 19.prosinca 1974. godine u Zagrebu. Završila je Kemijsku i geološkutehničku školu te je studirala na Prehrambeno-biotehnološkomfakultetu u Zagrebu. Nakon završetka studija počela je raditi kao pripravnik poslijediplomand na istom fakultetu. Nakon obranjene magistarske i doktorske teze, nastavila je raditi na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Do sada je bila je mentor dvanaest diplomskih i završnih radova.

Dobitnica je potpore Biotehničke zaklade PBF-a, Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika grada Zagreba te Godišnje nagrade Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i Državne nagrade za znanost. Održala je niz predavanja i usmenih priopćenja na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima. Članica je European Societies of Toxicology (EUROTOX), European Environmental Mutagen Society (EEMS), Hrvatskog toksikološkog društva, Hrvatskog genetičkog društva i Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika grada Zagreba.

       Aktivno je bila uključena u rad na nacionalnim znanstveno istraživačkim projektima. Voditeljica je multilateralnog projekta Leonardo da Vinci partnerstva u Hrvatskoj, dodijeljenog od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Projekt pod nazivom: “Raising the Awareness on Healthy Food and Healthy Eating Among Children” br. 2011-1-TR1-LEO04-27384 5. Rezultati znanstveno-istraživačkog rada prikazani su u 17 znanstvenih radova indeksiranih u odgovarajućim sekundarnim publikacijama i do sada su citirani 53 puta. Sudjelovala je na 15 međunarodnih i 9 domaćih znanstvenih kongresa.