dcsimg
  • Najbolji način za predviđanje budućnosti jest njezino stvaranje.

    Abraham Lincoln

  • Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova.

    Eleanor Roosevelt

  • Možda nismo u stanju pripremiti budućnost za svoju djecu, ali smo barem u stanju pripremiti svoju djecu za budućnost.

    Franklin D. Roosevelt

  • Svi su cvjetovi budućnosti u sjemenu sadašnjosti.

    Kineska

  • Budućnost ovisi o tome što radiš danas.

    Mahatma Gandhi

  • Nikada ne mislim o budućnosti – ionako prebrzo dolazi.

    Albert Einstein

  • Prošlost je duh, budućnost je san, sve što imamo je sada.

    Bill Cosby

  • Ako ne mislite o budućnosti, ne možete je ni imati.

    John Galsworthy

  • Problem s budućnosti je u tome što obično stiže prije nego smo mislili.

    Arnold Glasgow

  • Budućnost je uvijek u pokretu.

    Minch Yoda

Print

Funkcionalna mlijeka – hrana budućnosti

Posted in Sažetak i biografija.

Funkcionalna hrana je hrana koja blagotvorno djeluje na jednu ili više tjelesnih funkcija poboljšavajući zdravstveno stanje i/ili smanjujući rizik od bolesti. Zbog velike nutritivne vrijednosti i kompleksnosti sastava mlijeko pripada kategoriji funkcionalne hrane. Fermentirano je mlijeko dvostruko probavljivije u odnosu na svježe, ono održava ravnotežu crijevne mikroflore i inhibira rast štetnih mikroorganizama. Osim toga, fermentirana su mlijeka potrošačima privlačna radi svojih karakterističnih svojstava kao što su okus, aroma, vanjski izgled i tekstura. Danas se fermentirana mlijeka što više nastoje prilagoditi potrebama i željama potrošača. Na primjer, tendencija je da proizvodi imaju što manji udjel masti, ali da svejedno zadrže pun okus; da su pakiranja što manja, da zadovoljavaju potrebe jednog obroka (tzv snack); da proizvodi namijenjeni djeci u sebi sadrže igračku ili sličicu koja će ih privući; da proizvodi ne sadrže laktozu; da ne sadrže konzervanse; te da budu oplemenjeni raznim dodacima koji će im podići nutritivnu i zdravstvenu vrijednost. Mlijeko za fermentaciju može se obogatiti dodatkom koncentrata proteina sirutke, prebiotika, probiotika, fitosterola te raznih drugih dodaka i na taj način proizvesti funkcionalno fermentirano mlijeko.

 

Dr. sc. Rajka Božanić redovita je profesorica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao pročelnica Laboratorija za tehnologiju mlijeka i mliječnih proizvoda. Kao gostujući profesor predavala je mljekarsku problematiku na Kemijsko tehnološkom fakultetu u Splitu, Veleučilštu u Karlovcu, Biotehničkom fakultetu u Bihaću, Poljoprivredno prehrambenom fakultetu u Sarajevu, te na Agronomskom i prehrambeno tehnološkom fakultetu u Mostaru. Mentorica je 50 diplomskih radova, 6 magisterija i 3 doktorata. Znanstveno i stručno se je usavršavala na Inštitutu za mlekarstvo, u Ljubljani, 1998.; na Royal Veterinary and Agricultural University, u Kopenhagenu 2001., te na University of Warmia and Mazury, u Olstzynu 2006. Do sada je publicirala 72 rada, te sudjelovala sa 67 radova na znanstveno-stručnim skupovima. Koautorica je sveučilišnog udžbenika „Mlijeko i mliječni proizvodi“ te priručnika „Analiza mlijeka i mliječnih proizvoda“. Bila je članica više povjerenstva za izradu pravilnika o mlijeku i mliječnim proizvodima.Članica je uredničkog odbora časopisa Mljekarstvo te Hrvatskog časopisa za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam kao i časopisa Mlijeko i ja. Članica je Upravnog odbora Hrvatske mljekarske udruge.