dcsimg
 • Najbolji način za predviđanje budućnosti jest njezino stvaranje.

  Abraham Lincoln

 • Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova.

  Eleanor Roosevelt

 • Možda nismo u stanju pripremiti budućnost za svoju djecu, ali smo barem u stanju pripremiti svoju djecu za budućnost.

  Franklin D. Roosevelt

 • Svi su cvjetovi budućnosti u sjemenu sadašnjosti.

  Kineska

 • Budućnost ovisi o tome što radiš danas.

  Mahatma Gandhi

 • Nikada ne mislim o budućnosti – ionako prebrzo dolazi.

  Albert Einstein

 • Prošlost je duh, budućnost je san, sve što imamo je sada.

  Bill Cosby

 • Ako ne mislite o budućnosti, ne možete je ni imati.

  John Galsworthy

 • Problem s budućnosti je u tome što obično stiže prije nego smo mislili.

  Arnold Glasgow

 • Budućnost je uvijek u pokretu.

  Minch Yoda

Print

Apokalipsa kroz oči kemičara

Posted in Sažetak i biografija.

Prije svega nekoliko mjeseci iščekivali smo dugo najavljivani smak svijeta. Sve je više govora o kataklizmama, prirodnim katastrofama, čovjekovu negativnom utjecaju na okoliš, novom ledenom dobu i apokalipsi. Čeka li nas „crna“ budućnost? Kakve promjene možemo očekivati u takvom scenariju? Kroz ovu radionicu pokušat ćemo odgovoriti na ta pitanja i pokusima prikazati što se događa prilikom korozije (što bi bilo ukoliko više ne bi bilo ljudi koji bi se brinuli o postojećim građevinama?), što kada nešto naglo smrznemo (igra s tekućim dušikom), što se događa kada tvari gore, te opisati prirodu tih kemijskih promjena.

 

Dr.sc. Kristina Mlinac rođena je u Bjelovaru, a osnovnu školu i Opću gimnaziju završila je u Garešnici. Studij molekularne biologije je završila na Biološkom odsjeku, a doktorirala je na Kemijskom odsjeku zagrebačkog PMF-a. Radi kao znanstvena novakinja-viša asistentica na Zavodu za kemiju i biokemiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Znanošću se bavi na Hrvatskom institutu za istraživanje mozga (neurokemija i molekularna neurobiologija).

Tomislav Kokotović, dr.med. rođen je u Gospiću, a osnovnu školu i V.gimnaziju završio je u Zagrebu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu,također u Zagrebu. Trenutno radi kao stažist u Specijalnoj bolnici zamedicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice. Bavio se popularizacijomznanosti vodeći grupu iz kemije za nadarene učenike u V.gimnaziji,radionice na Festivalu znanosti 2006. i 2007. godine. Također, vodio jeradionice i projekte na Ljetnoj školi znanosti u Višnjanu i bio urednikznanosti u studentskom časopisu Medicinar.

Nikola Habek rođen je 14.11.1988. u Zagrebu. Završio je Osnovnu školuGustav Krkleca, Glazbenu školu Zlatka Balokovića i 1. gimnaziju u Zagrebu.2006. godine na Državnoj smotri natjecanju mladih biologa osvaja 3. Mjestou natjecanju u znanju, 2007. godine na istome natjecanju osvaja 1. Mjestosa znanstvenim radom "Najzapadnije nalazište Kavkaskog divokozjaka(DoronicumorientaleHoff.)". 2007. godine upisuje Medicinski fakultetSveučilišta u Zagrebu. 2012. dobiva Rektorovu nagradu za znanstvenirad "Čimbenik prepisivanja KLF8 nalazi se u mozgu miša samo u živčanim stanicama".