dcsimg
  • Najbolji način za predviđanje budućnosti jest njezino stvaranje.

    Abraham Lincoln

  • Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova.

    Eleanor Roosevelt

  • Možda nismo u stanju pripremiti budućnost za svoju djecu, ali smo barem u stanju pripremiti svoju djecu za budućnost.

    Franklin D. Roosevelt

  • Svi su cvjetovi budućnosti u sjemenu sadašnjosti.

    Kineska

  • Budućnost ovisi o tome što radiš danas.

    Mahatma Gandhi

  • Nikada ne mislim o budućnosti – ionako prebrzo dolazi.

    Albert Einstein

  • Prošlost je duh, budućnost je san, sve što imamo je sada.

    Bill Cosby

  • Ako ne mislite o budućnosti, ne možete je ni imati.

    John Galsworthy

  • Problem s budućnosti je u tome što obično stiže prije nego smo mislili.

    Arnold Glasgow

  • Budućnost je uvijek u pokretu.

    Minch Yoda

Print

Sigurna hrana – imperativ za budućnost

Posted in Sažetak i biografija.

Cilj moderne proizvodnje voća i povrća je zadovoljiti zahtjeve kupaca i trgovaca za kakvoćom, količinom i cijenom, uz osiguranje profita za proizvođače. U novije vrijeme rastu zahtjevi za sigurnosti voća i povrća. Stoga je u posljednjih nekoliko godina došlo da razvoja brojnih sustava kontrole sigurnost hrane (javnih i privatnih), koji danas zauzimaju značajno mjesto u trgovini hranom. Javnim nacionalnim standardima svaka država razvija vlastiti sustav kontrole sigurnosti hrane, s osiguranja zaštite potrošača. Privatni standardi uvelike se oslanjaju na nacionalne legislative o sigurnosti hrane, a moguće ih je označiti kao individualne standarde pojedinih tvrtki (Tescov „Nature's choice“, Carrefourov „Filières Qualité“, Marks & Spencerov „Field-to-Fork“), te kolektivne nacionalne i međunarodne standarde. U Hrvatskoj najpoznatiji kolektivni međunarodni standard je nizozemski Global GAP, ali u svijetu postoje i drugi poput International Food Standard, Safe Quality Food i dr. U različitim zemljama prisutni su nacionalni kolektivni standardi poput britanskih „Assured Food Standard“ s oznakom „Red tractor“ i „Freedom Food“, njemačkog „Qualität Sicherheit“ (QS) i brojnih drugih. Od prošle godine u Hrvatskoj raste broj proizvođača koje nadzire Sustav kontrole „Hrvatsko sunce“, velikim dijelom zahvaljujući financijskoj potpori lokalne samouprave (Grad Zagreb, Zagrebačka županija i dr.). Svi ovi standardi obuhvaćaju nadzor nad proizvodnjom, skladištenjem, transportom i prodajom voća i povrća.

 

Aleksandar Mešić docent je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje studentima preddiplomskog i diplomskog studija predaje o pesticidima i njihovoj primjeni, te urbanu entomologiju, što je i područje njegovog znanstvenog interesa. Magistrirao i doktorirao je na praćenju biologije i ekologije te mogućnosti suzbijanja kukaca. Također je završio i specijalistički magisterij MBA-poslovno upravljanje u poljoprivredi. Znanstveno se usavršavao u Velikoj Britaniji i Kini iz područja sigurnosti hrane, te u Sloveniji iz entomologije. Surađuje s brojnim domaćim proizvođačima voća i povrća, a trenutno je voditelj projekta „Standardizacija kvalitete i zdravstvene ispravnosti jagoda“ kojeg financiraju Ministarstvo poljoprivrede i proizvođač jagoda „Jagodar-HB“ iz Donje Lomnice. Bio je voditelj i suradnik na više znanstvenih i stručnih projekata,od kojih su neki i danas aktivni. Član je Hrvatskog entomološkog društva i Hrvatskog društva za jagodasto voće. Na Sveučilištu u Zagrebu je član Odbora za međunarodnu suradnju.