dcsimg
  • Najbolji način za predviđanje budućnosti jest njezino stvaranje.

    Abraham Lincoln

  • Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova.

    Eleanor Roosevelt

  • Možda nismo u stanju pripremiti budućnost za svoju djecu, ali smo barem u stanju pripremiti svoju djecu za budućnost.

    Franklin D. Roosevelt

  • Svi su cvjetovi budućnosti u sjemenu sadašnjosti.

    Kineska

  • Budućnost ovisi o tome što radiš danas.

    Mahatma Gandhi

  • Nikada ne mislim o budućnosti – ionako prebrzo dolazi.

    Albert Einstein

  • Prošlost je duh, budućnost je san, sve što imamo je sada.

    Bill Cosby

  • Ako ne mislite o budućnosti, ne možete je ni imati.

    John Galsworthy

  • Problem s budućnosti je u tome što obično stiže prije nego smo mislili.

    Arnold Glasgow

  • Budućnost je uvijek u pokretu.

    Minch Yoda

Print

Eko mlijeko

Posted in Sažetak i biografija.

Opći ciljevi ekološke proizvodnje uključuju: uspostavljanje održivog sustava upravljanja u poljoprivredi koji poštuje prirodne sustave i cikluse te vodi brigu o očuvanju tla, vode, biljaka i životinja; doprinose visokoj razini biološke raznolikosti; odgovorno korištenje energije i prirodnih resursa poput vode, tla, organske tvari i zraka, te poštivanje visokih standarda o dobrobiti životinja. Ekološko mlijeko proizvodi se na mliječnim farmama certificiranim za ekološku proizvodnju, što predstavlja održivi i zatvoreni agro- ekosustav koji pozitivno utječe na okoliš i prirodne resurse. Brojna istraživanja pokazuju veći udio omega-3 masnih kiselina u ekološkom vs. konvencionalnom mlijeku, a za koje se zna da mogu utjecati na smanjenje rizika od različitih srčanih bolesti, infarkta i moždanog udara. Ekološki uzgojena hrana predstavlja osnovu u prehrani mliječnih životinja, a doprinosi zdravlju životinja kao i zdravlju krajnjeg potrošača. Konzumacijom prehrambenih proizvoda iz ekološkog uzgoja, potrošači pokazuju visok stupanj ekološke osviještenosti i doprinose preobrazbi konvencionalne u održivu, ekološku poljoprivrednu proizvodnju.

 

Dr.sc. Nataša Mikulec zaposlena je od 2001. g. u Referentnom laboratoriju Zavoda za mljekarstvo na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu projekta Ministarstva znanosti obrazovanja i športa „Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira" izradila je disertaciju. Dio eksperimentalnog istraživanja provela je u Institutu Ruđer Bošković" u Zagrebu. Na Agronomskom fakultetu obranila je 2010. g doktorsku disertaciju naslova „Promjene sadržaja topljivih peptida i aminokiselina tijekom zrenja Krčkog sira. Od 2007. g aktivno sudjeluje u izvođenju nastave na modulu preddiplomskog studija („Mlijeko i mliječni proizvodi“ i „Laboratorijska tehnologija“) i na četiri modula diplomskog studija („Kemija i fizika mlijeka, „Sirarstvo“, „Biokemija i tehnologija zrenja sira“ i „Prerada mlijeka na OPG“). Kao autor ili koautor objavila je 14 znanstvenih radova u časopisima a1 te četiri znanstvena rada u časopisima a2 skupine. Aktivno je sudjelovala na desetak domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova, te već 5 godine za redom sudjeluje na Festivalu znanosti.