dcsimg
 • Najbolji način za predviđanje budućnosti jest njezino stvaranje.

  Abraham Lincoln

 • Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova.

  Eleanor Roosevelt

 • Možda nismo u stanju pripremiti budućnost za svoju djecu, ali smo barem u stanju pripremiti svoju djecu za budućnost.

  Franklin D. Roosevelt

 • Svi su cvjetovi budućnosti u sjemenu sadašnjosti.

  Kineska

 • Budućnost ovisi o tome što radiš danas.

  Mahatma Gandhi

 • Nikada ne mislim o budućnosti – ionako prebrzo dolazi.

  Albert Einstein

 • Prošlost je duh, budućnost je san, sve što imamo je sada.

  Bill Cosby

 • Ako ne mislite o budućnosti, ne možete je ni imati.

  John Galsworthy

 • Problem s budućnosti je u tome što obično stiže prije nego smo mislili.

  Arnold Glasgow

 • Budućnost je uvijek u pokretu.

  Minch Yoda

Print

Jadransko more – prošlost i budućnost?

Posted in Sažetak i biografija.

(što znamo i ne znamo o Jadranu – očima geologa)

U predavanju će se opisati kako je nastao Jadran, koji su to resursi koje Jadran nudi, s kojim se problemima susrećemo u korištenju jadranskih resursa. Bit će prikazana povijest istraživanja Jadrana (ove se godine slavi 100. godišnjica od prve hrvatske oceanografske ekspedicije Vila Velebita!). Podsjetit će se na pokušaje geološkog kartiranja Jadrana i na potrebu sustavnoga geološkog kartiranja. Što se nalazi na morskome dnu? Posebna će se pažnja posvetiti promjenama morske razine i posljedicama tih promjena.

Mladen Juračić rođen je davne 1953. godine u Rijeci, oženjen je i otac dvoje djece. Odrastao je u Opatiji, gdje je završio gimnaziju (1971.), a u Zagrebu je ostao po završetku studija. Diplomu iz geologije, magisterij iz oceanologije i doktorat iz geologije stekaojenaPrirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1976. do 1990. je radio u Centru za istraživanje mora Zagreb Instituta Ruđer Bošković. Od 1990. radi na Geološko-paleontološkom zavodu Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predaje Geologiju mora i Geologiju zaštite okoliša. Boravio je i radio u Parizu i Veneciji. Redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Bio je dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i predsjednik Hrvatskoga prirodoslovnog društva. Glavni je urednik časopisa Geologia Croatica. Zanima ga i voli more. Istražuje ušća rijeka (Krka, Raša, Adige…), procese sedimentacije u ušćima, ulogu suspendiranog materijala i sedimenata u kruženju zagađivala u prirodi. Istražuje sedimente i sedimentaciju u Jadranu. Pokušava pokrenuti geološko kartiranje podmorja, a u posljednje se vrijeme sve više bavi fenomenima potopljenog krša (morskim jezerima, ušćima rijeka u kršu, potopljenim špiljama…) te promjenama morske razine. Objavio je više od 80 znanstvenih radova.
Bio je član Komisije za granice epikontinentskog pojasa Konvencije UN-a o pravu mora. Dobio je nagradu HAZU-a iz područja prirodnih znanosti za 1999. godinu.