dcsimg
 • Najbolji način za predviđanje budućnosti jest njezino stvaranje.

  Abraham Lincoln

 • Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova.

  Eleanor Roosevelt

 • Možda nismo u stanju pripremiti budućnost za svoju djecu, ali smo barem u stanju pripremiti svoju djecu za budućnost.

  Franklin D. Roosevelt

 • Svi su cvjetovi budućnosti u sjemenu sadašnjosti.

  Kineska

 • Budućnost ovisi o tome što radiš danas.

  Mahatma Gandhi

 • Nikada ne mislim o budućnosti – ionako prebrzo dolazi.

  Albert Einstein

 • Prošlost je duh, budućnost je san, sve što imamo je sada.

  Bill Cosby

 • Ako ne mislite o budućnosti, ne možete je ni imati.

  John Galsworthy

 • Problem s budućnosti je u tome što obično stiže prije nego smo mislili.

  Arnold Glasgow

 • Budućnost je uvijek u pokretu.

  Minch Yoda

Print

O teoriji skupova

Posted in Sažetak i biografija.

Teorija skupova grana je matematike usko vezana uz temelje matematike kao znanosti. Pojmom skupa i elementa skupa opisuju se matematički objekti većine modernih matematičkih formalizama. Istaknimo samo pojam broja, relacije i funkcije.

U teoriji skupova iznimno je zanimljiva pojava raznih paradoksa, a ljepota je teorije skupova posebno izražena u shvaćanju pojma beskonačnosti. Možemo li, na primjer, reći da cijelih brojeva ima više nego prirodnih brojeva? Ili pak ima li parnih brojeva manje nego svih prirodnih brojeva?

 

Tajana Ban Kirigin

Tajana Ban Kirigin rođena je u Rijeci 1972. godine. Filozofski fakultet u Rijeci završila je 1996. godine diplomskim radom „Koherencijski prostori i Gödelov sistem T“ (pod mentorstvom prof. dr. Dean Rosenzweig) i time stekla titulu profesora matematike i informatike. Magistrirala je 2004. godine na Matematičkom odjelu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu obranivši magistarski rad pod nazivom „Logika višeg reda i sustav Isabelle“ (također pod mentorstvom prof. dr. Dean Rosenzweig). Doktorsku disertaciju „Computational complexity of collaborative systems with nonce creation“ obranila je 2011. godine na Matematičkom odjelu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (pod mentorstvom prof. dr. Andrea Scedrova i prof. dr. Zvonimira Šikića). 

Od 1999. godine zaposlena je kao asistent prvo na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a od 2008. godine na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Rijeci, odnosno kao viši asistent na Odjelu za matematiku od 2011. godine. Član je Seminara za matematičku logiku i osnove matematike i Seminara za teorijsko računarstvo Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.